Общо 1 153 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни масла смес извърши Българската агенция по безопасност на храните в страната.

Извънредната тематична проверка се проведе в обекти за производство и/или бутилиране на зехтин, супермаркети и хранителни магазини, складове за търговия на едро и дребно и централни складове на търговските вериги в страната.

Издадени са 22 предписания за възбрана на некачествен зехтин и са съставени 3 акта за установяване на административно нарушение. Общо 2 542 броя бутилки от 0.5 литра и от 1 литър са възбранени.

От БАБХ са установили, че на пазара се предлагат десетки видове зехтин предимно от Гърция, но също така и от Испания, Италия и Португалия, които се доставят от търговски фирми -разпространители.

БАБХ: Няма халогенирани разтворители в зехтина на българския пазар

БАБХ: Няма халогенирани разтворители в зехтина на българския пазар

В България няма акредитирана лаборатория за подобен анализ

Агенцията отчита тенденция за голямо разнообразие на пазара, като преобладаващи са продажбите на "Маслиново масло от маслиново кюспе" и "Маслиново масло, съставено от рафинирани и необработени маслинови масла".Предлагат се и висококачествените "Маслиново масло Екстра virgin" и "Маслиново масло Virgin".

Обобщените резултати показват, че има значително подобрение по отношение на съответствието на маслиновите масла в търговската мрежа с изискванията на европейското законодателство.

От БАБХ отчитат значително намаление на издадените предписания заради неотговарящи продукти. През тази година те са едва 22, докато през 2017 г. са били общо 183 броя.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с етикетирането - не е посочена категорията на зехтина, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за произход, производител или дистрибутор.

Проверката е установила и предлагане на пазара на така наречените "Салатени миксове" с неразрешени съставки. Било е констатирано наличие на смеси от зехтини и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти. Несъответстващите хранителни продукти са изтеглени от пазара и са пренасочени за унищожаване.

Целта на проверките е да се установи дали се спазва законодателството за храните.