Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира засилени проверки във връзка с настъпващия зимен туристически сезон, съобщават от агенцията. Те ще продължат до 14 март 2025 г.
На териториите на Областните дирекции по безопасност на храните София-град, София-област, Смолян и Благоевград ще се проверяват обекти за търговия на дребно с храни, подвижни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с места за настаняване и/или предлагащи услугата "all inclusive" и други.
От БАБХ уточняват, че целта на проверките е да се установи произхода и правилното съхранение, както и сроковете на съхранение на суровини и храни, съответствие на сграден фонд и оборудване.
Инспекторите на агенцията ще обръщат внимание на това дали са осигурени подходящи условия за измиване и дезинфекция, подходящо работно облекло и лични предпазни средства.
При установяване на несъответствия ще бъдат предприемани действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните, допълват от БАБХ.