Отборът на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" стана шампион в групата на 22-рото Световно математическо състезание за ученици на възраст до 13,5 години, което се проведе между 14 и 19 юли в Хонконг.

Шестокласниците от СМГ Лазар Иванов Тодоров, Давид Георгиев Йорданов, Кристина Валентинова Стоянова и Стефан Николаев Спасов взеха участие в оспорваната надпревара. В нея се включиха общо 36 отбора от Китай, Австралия, Тайван, Тайланд, Филипини, Южна Африка, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Макао, Монголия, САЩ и България.

В отборното състезание учениците на СМГ получиха резултат 9 от 10 възможни точки, което ги направи шампиони в групата сред основните конкуренти от Хонконг, Филипините, Тайван и Тайланд. В индивидуална част на състезанието пък и четиримата ученици завоюваха бронз.

Благодарение на резултатите им в тази част отборът взе купа за Първи подгласник на купата Po Leung Kuk, която се връчва на участниците от неазиатски отбор.

От България участие взеха и отборите на 125 СУ "Боян Пенев" от София и ППМГ "Академик Никола Обрешков" от Бургас. Учениците от ППМГ получиха същите отборни награди като СМГ, а в индивидуалното състезание спечелиха един златен и един бронзов медал.