Българинът обича да празнува, но не заради самата вяра, а заради атрибутите, свързани с така наречените празници – храна и напитки. Празникът трябва да е вътре в човека. Това изтъкна актьорът и режисьорът Камен Донев пред Нова телевизия.

Броени часове преди най-светлия християнски празник той говори за разликата между вярата и нейната показност. В превод от староеврейски „вяра” означава устойчивост. Всеки сам избира как и по какъв начин да бъде устойчив, както и в какво.

„На представленията идват много хора, които съпреживяват, пляскат. Това ми дава надеждата, че такива хора – свестни – има много.

Хуморът влиза право в сърцето на човека. През смеха човек поглежда по друг начин на нещата, той ги преоткрива и съумява сам себе си да превъзпита.

Моята единствена надежда е в иронията и в хумора. И да уточним, че той е насочен към интелигентните хора, един глупав човек няма да разбере този хумор”, посочи Донев.

Това, че си запалил свещ и си отишъл с яйце, козунак и вино, не означава, че си вярващ. Да не говорим, че след като мине полунощ, започват едни неща, свързани с алкохол. Къде е духовният празник тук”, пита актьорът.

По думите му, българинът все пак може да бъде много остроумен, чист, състрадателен: „Във фолклора, в наследството, което имаме, всичко това се вижда. Българинът може да постъпи в някаква ситуация така, както не очакваш”.

Според него в повече на българина в момента му идва гордостта. „Изведнъж стана много по-важно да си облечен по някакъв начин и да имаш нещо. А то това не е важно. Важното е да си човек!”, категоричен е той.

Той вижда и страх сред българите – страх да се казват нещата такива, каквито са.

„Здраве и вдъхновение – това е най-важното – това пожелавам на публиката си в края на своите спектакли”, завърши актьорът.