Възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги между страните-членки в Европейския съюз  е най-положителният аспект от членството на страната в Европейския съюз.

42% от българите поставят това достижение като най-положителния аспект от членството на страна в Европейския съюз. За 75% от българите това е един от трите най-положителни резултата.

Това показва изследването на общественото мнение, направено в края на миналата година от „Евробарометър 84”.

Изследването показва още, че мнозинството  българи (58%) подкрепят идеята за споразумение за свободна търговия и инвестиции между двете водещи световни икономики - ЕС и САЩ.

В контекста на мигрантската вълна към ЕС от 2015 г. преобладаващата част от обществото - 68% - се обявява за създаване на обща европейска политика по отношение на мигрантите и особено за въвеждане на допълнителни мерки срещу незаконната имиграция – 95%.

Проучването откроява за поредна година една трайна тенденция – че българските граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и се доверяват значително повече на европейските институции, отколкото на националните.

Почти половината от българските граждани вярват на Европейския парламент, а доверието в Европейската комисия е 41%.

В съпоставка три четвърти от българите се отнасят с недоверие към българското Народно събрание, а доверието в националното правителство е едва 23%.