Мнозинството от българите виждат реална опасност от световна война. Повече от половината българи смятат, че съществува реална опасност от глобален военен конфликт. Това сочи втората част от резултатите от експресен сондаж по актуални теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи от "Галъп интернешънъл".

Снимка 349764

Източник: Галъп интернешънъл

53% от анкетираните отговарят, че виждат опасност от глобална война.

Това представлява условно 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната.

От респондентите общо 34% пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в следващите няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие.

Повечето анкетирани обаче не очакват ядрен конфликт. Общо 63% казват, че това е малко вероятно или и е изключено. Останалите респонденти се колебаят.

Снимка 349767

Източник: Галъп интернешънъл

Министър-председателят Бойко Борисов се справя добре с дипломацията според мнозинството от българите. Според 62% от сънародниците ни той има добра външна политика. 

По тяхно мнение премиерът се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията.

От запитаните 30% отговарят, че са на обратното мнение и не мислят, че Борисов води успешна външна политика. Останалата част от респондентите се колебаят да дадат отговор.

Българите предпочитат балансирана външна политика, информират "Галъп".

Отношението на запитаните относно преговорите на България с турския президент Реджеп Тайип Ердоган е по-скоро положително. 62% от респондентите приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни.

Снимка 349762

Източник: Галъп интернешънъл