Безпрецедентно ниска оценка на правителството на Николай Денков. Това измери агенция "Медиана" в свое проучване, проведено между 7 и 13 декември сред 978 души.

Средната оценка по шестобалната система на това управление е "Среден - 3.1". Агенцията отбелязва, че това е най-ниската стойност за едно правителство, измервано някога в нейно изследване.

Според "Медиана" причината е в драстичното разминаване между обществените нагласи и настроения и действията и намеренията на управляващите - както по отношение на еврозоната (повечето хора са против), оръжията за Украйна (62% са против), подчертано конфронтационното отношение спрямо Русия (и превръщането на България в прифронтова държава с разполагането на чужди войски и съоръжения на територията ѝ - 47 % са против), по отношение на президента Румен Радев, съмненията около заигравките с енергетиката (битовите потребители на свободния пазар, реактори за Украйна, битката за "Лукойл").

Остава и тежкото икономическо положение на огромна част от населението - 1/5 от пълнолетните у нас пестят от отопление, не купуват дрехи, не могат да си купят изписаните им лекарства.

Близо 20% от българите не очакват ротация Денков-Габриел, а нови избори

Близо 20% от българите не очакват ротация Денков-Габриел, а нови избори

Цената ще бъде платена от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, сочи проучване на Алфа Рисърч

Посочва се, че тези фактори се отразяват негативно върху имиджа на управлението на т.нар. "Сглобка".

"Медиана" отчита, че за шест месеца това управление от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата се е превърнало в неприемливо управление за повече от половината избиратели - 51% от тях я считат за вредна за страната, докато 18% я виждат като полезна.

Ако доскоро общественото мнение е било склонно да приема идеята - "По-добре, все пак, някакво правителство отколкото нови избори!", то сега се регистрира сериозно обръщане на тези нагласи в посока - "По-добре нови избори, отколкото това управление!". Според 27% от респондентите е по-добре "Сглобката" да продължи да управлява в една или друга форма, докато 41% вече считат това за неприемливо и предпочитат нови избори.

"Медиана" обаче уточнява, че това не означава, че обществото е открило ясна политическа алтернатива, на която да заложи своите надежди. ПП-ДБ (15,6% подкрепа при избори днес) постепенно се срива и вече е на 2% от "Възраждане", но никоя партия не бележи особен прираст. ГЕРБ губи с още един процент (22,9%), а ДПС (12,2%), "Възраждане" (13,5%) и БСП (11,3%) са в традиционните си стойности. ИТН леко покачва електоралния си потенциал (5,9%), а "Левицата" (3,5%) се доближава до 4-процентната бариера, но все още остава под нея.

Опозицията иска да се сложи край на агонията "Денков-Габриел"
Обновена

Опозицията иска да се сложи край на агонията "Денков-Габриел"

Рисковете пред националната сигурност притесняват опозицията

Социологическата агенция все пак пояснява, че тази относително статична картина на електоралните нагласи е донякъде измамна. Мнозина я интерпретират като потенциал за запазване на статуквото, но всъщност данните сочат, че напрежението расте и нетърпимостта към управлението на "Сглобката" достига огромни стойности. Все още обаче социологическите изследвания не виждат посоката, в която ще избие това напрежение. Самите избиратели засега също не виждат тази посока.

С най-висок рейтинг сред политическите фигури е президентът Румен Радев - 50% от анкетираните заявяват, че той е допър политик. Следват Бойко Борисов (29%), Костадин Костадинов и Мария Габриел (по 24%), Корнелия Нинова (23%), Николай Денков (20%), Кирил Петков и Христо Иванов (по 17%), Слави Трифонов (16%) и Асен Василев и Стефан Янев (по 15%).

Според 44% от респондентите настоящото правителство подчинява страната на чужди интереси, докато 14% смятат, че защитава интересите на България. 25% пък са на мнение, че и двете твърдения са верни.