1/3 от европейците смятат, че проблемът с корупцията в държавите им се задълбочава, а 44%, не виждат подобрение. Това съобщава bTV, позовавайки се на изследване на "Трансперънси Интернешънъл", проведено сред 40 000 граждани на Европейския съюз.

Проучването нарежда страната ни на трето място - 48% от сънародниците ни са отговорили, че през 2020 г. корупцията в държавата ни се е увеличила. На второ място е Словения (51%), а класацията оглавява Кипър (65%).

Изследването засяга корупционните практики в различни сектори. Във всички изследвани сектори България заема челните позиции, като в сектор "Здравеопазване" е на първо място.

От "Трансперънси Интернешънъл" намират данните за обезпокоителни и изискващи спешни мерки от страните в ЕС за решаване на проблема.

По отношение на връзката бизнес - политика се откроява проблемът, че законите често се правят така, че да работят в полза на определени частни интереси, а не за общото благо. По-малко от 30% от анкетираните смятат, че тяхното правителство взима предвид мнението на гражданите си при гласуване на определени норми. Около половината пък твърдят, че големите фирми често прибягват до подкупи и връзки, за да си осигурят доходоносни договори с държавата и да избегнат плащането на данъци.

Повече от половината европейци са на мнение, че правителството в тяхната държава се ръководи от частни интереси. Така смятат и близо 70% от българите, като по този показател страната ни се нарежда на второ място след Словения.

Пандемия и корупция - ограничаване на гражданските права

Пандемия и корупция - ограничаване на гражданските права

"Прозрачност без граници": България остава със системни проблеми и на опашката по корупция

Изследването показва, че близо 2/3 от гражданите на ЕС смятат, че в държавите им има корупция по високите етажи на властта. Посочва се, че ситуацията се влошава и заради усещането за безнаказаност - едва 21% от запитаните смятат, че корумпираните служители в държавния апарат получават подходящи наказания.

Половината от европейците са на мнение, че най-корумпирани са премиерите и депутатите, докато за другата половина това са бизнесмените и банкерите.

От"Трансперънси Интернешънъл" отчитат, че около трима на всеки десет души, или общо над 106 млн. души, са използвали лична връзка за достъп до здравеопазване, образование или друга обществена услуга.

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

Сега е времето за изпълнение на ангажиментите, коментира Трансперънси интернешънъл

В контекста на пандемията от COVID-19 става ясно, че през изминалата година 6% от хората са платили подкуп, за да получат здравни грижи, докато 29% са използвали връзки за целта.

Според организацията данните са притеснителни, защото именно по време на здравна криза е от изключително значение хората да имат бърз достъп до медицинска грижа или ваксинация.

Относно темата за изнудването изследването показва, че в сфери като здравеопазване и образование се наблюдава злоупотреба със служебно положение за лични ползи.

В това направление България оглавява класацията - 17% от запитаните ни сънародници са отговорили, че са били изнудвани или познават човек, който е бил. На второ и трето място съответно се нареждат Хърватия и Румъния.

Половината от запитаните твърдят, че се страхуват да подадат сигнал за корупция. Според 2/3 от хората обаче ограничаването на корупцията зависи от обикновените хора.

Под половината от българите ще сигнализират при корупция на работното си място

Под половината от българите ще сигнализират при корупция на работното си място

Масово хората смятат, че от това няма да има резултат