Българите живеещи и работещи в Белгия се противопоставят на последните промени в Изборния кодекс, които депутатите гласуваха в последните дни ударно.

За тази вечер се организира протест пред постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. На адрес 49, Square Marie-Louise, 1000 Bruxelles се организира флашмоб срещу приетите вчера промени в Изборния кодекс.

В отворено писмо до редакцията на news.bg българите заявяват, че няма да позволят 43-то Народно събрание да заграби и малкото и крехка свобода, която сме успели да извоюваме през последните години.

Според тях промените в Изборния кодекс от 22-ри април 2016г. обслужват само оста ГЕРБ–БСП–ДПС-ПФ, а в това Народно събрание има минимална опозиция, когато стане дума за заграбване на власт.

"Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта", се заявява в писмото.

В позицията остро се противопоставят на задължителното гласуване с цел да се компенсират липсата на доверие в избирателите, които отказват да гласуват доброволно за едни и същи компрометирани лица.

Отказът да се създаде избирателен район „Чужбина”, въпреки че е бил залегнал като обещание в предизборната платформа на ГЕРБ и РБ, също е възмутителен според българите, живеещи и работещи в Белгия.

Те направиха практически невъзможно гласуването от чужбина", като отмениха възможността да се откриват избирателни секции извън консулства и посолства. Това според тезата в позицията е с цел да не може 2 000 000 български граждани извън граница да им се бъркат с гласовете си в тънките изборни сметки.

Според българите в Белгия при настоящето решение за заличаване от избирателните списъци при негласуване, за възстановяване на гражданските права ще трябва да се подават молби, болнични или извинителни бележки, независимо дали живеем в България или чужбина

Освен това с промените е станало възможно гласуването „за никого“, но този глас ще се разпределя към големите партии и за него се получава субсидия.

Паралелно с това българи, които живеят и учат или работят в Англия, се орагинизарт във Фейсбук на протестна кампания срещу промените в Изборния кодекс. Акцията ще се състои пред посолството на страната ни в Лондон и е обявена за 16.30 часа, а  протестът е озаглавен #стигатрИКове.

Току-що гласуването стана хем задължително, хем невъзможно за около 150 000 българи във Великобритания. Народните "избранници" гласуваха да разрушат доброволния труд, положен от българите по света, които се преборихме за това да разкрием избирателни секции там, където живеем, пише на страницата на протеста.

Все още допринасяме към българската икономика, изпращайки милиони левове, повече от всеки друг чуждестранен инвеститор. Гласуването на парламентарни и президентски избори е едно от малкото начини, по които можем да участваме в обществения живот в родината, дори е повод да се събираме с други българи, живеещи зад граница.

Затова, трябва да защитим крехката територия, която завоювахме - да защитим правото да гласуваме в избирателни секции извън посолството - на удобни за нас места!