53% от българите не са удовлетворени от здравното обслужване у нас. Близо 40% са доволните. Това показва социологическо проучване, проведено сред 1006 респонденти в периода 11-18 октомври 2019.

Данните бяха представени на националната конференция "Заедно за повече здраве". Оказва се ,че хората имат високо доверие в медицинските специалисти-във фармацевтите -73%,в лекарите -64%, в професионалистите по здравни грижи -65%.

На 42% от анкетираните не им се е налагало да доплащат за медицинска помощ, 50% от запитаните са доплащали. Около 86% от участниците са на мнение, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване.

Близо 96% са на мнение, че парите за здравеопазване трябва да се харчат по-ефективно. 38% искат средствата за здрав да отидат за подобряване на материалната база с болниците. Според 54% от запитаните българските пациенти нямат добър достъп до съвременни лекарства.

Проучването показва, че българите повече вярват на медиците, отколкото на политиците. Лекарите, сестрите имат по-висок рейтинг, отколкото който и да е политик в България.

Вицепремиерът Томислав Дончев акцентира върху негативните стереотипи в здравеопазването. Ако се сравни ситуацията отпреди 10 години има удвоени ръст на средствата за сектора. Не се сравняваме със себе си, а със старите и богати страни членки, изтъкна той. Имаме нужда освен от политически и от обществен дебат, смята Дончев. Има нови предизвикателства, за които трябва да се подготвят специалистите и хората- застаряването и иновациите.

Вицепремиерът иска повишаване на авторитета на всички в системата. Един от всеки трима българи ще е на възраст над 65 години през 2050, сочи прогноза. Продължителността на живота у нас се е увеличила, но все пак сме в дъното в сравнение с ЕС.

Българският мъж късно отива на лекар, затова и силният пол е с по-ниска продължителност на живота спрямо жените.

Заместник-министър на здравеопазването Бойко Пенков изтъкна наличието на успехи в здравеопазването. Държавата приоритизира майчиното и детско здравеопазване, изтъкна той. Намалява детската и пренатална смъртност, похвали се Пенков. Продължителността на живот се удължава през инвестиции, по думите му. Над 5 милиарда са разходите за здраве тази година. През 2022 разходите ще са над 6 милиарда лева.

500 милиона лева повече ще има за здраве догодина, стана ясно още от думите на заместник-министърът Бойко Пенков. Обновява се автопарка на спешната помощ, обновяват се спешните отделения на болниците. Повече пари за майчино и детско здраве ще има. Инвестираме в човешките ресурси, каза доктор Пенков.

Хората трябва да са сигурни, че попадат в добри ръце, по думите му. Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров посочи, че все по-малко лекари напускат страната. Повечето напускат за временна работа в чужбина и после се връщат в страната.