България е на последно място по използване на интернет в Европейския съюз. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на проучване на Евростат.

У нас едва 68% от населението ползва активно интернет, като има тенденция към увеличаване.

През последните три месеца на 2019 г. 87% от хората на възраст между 16 и 74 години в Европейския съюз са използвали интернет.

През годините използването на интернет нараства бързо- през 2007 г. ползвателите на интернет са 57%, а през 2013 г. - 75%.

24.5% от българите никога не са използвали интернет

24.5% от българите никога не са използвали интернет

Близо 67% от сънародниците ни пък сърфират в мрежата всеки ден

Интернет се използва главно за изпращане и получаване на имейли (75%), за намиране на информация за стоки и услуги (68%), за незабавни съобщения (67%) и онлайн новини (63%).

Повечето от хората са използвали интернет за различни банкови услуги (58%), за комуникация в социалните мрежи (57%), за достъп до здравна информация (55%), за да слушат музика (53%) и за телефонни или видео разговори (52%).

Страната ни изпреварва Италия, Люксембург, Румъния и Великобритания по брой на граждани, които през миналата година са пазарували онлайн.

От Евростат отчитат, че делът на пазаруващите през интернет през 2019 г. е намалял. Това вероятно се дължи на опасенията, свързани с плащанията или поверителността, както и възможността за злоупотреба с използването на данните от кредитни или дебитни карти.

54% от населението по света използва интернет

54% от населението по света използва интернет

4,1 милиарда души по света използват интернет