Националната художествена галерия получи дарение от 1.84 млн. лв. - като част от завещанието на родолюбива българка от Австралия, съобщи Министерството на външните работи.

Родената в България Маргарита Занеф е починала през 2016 г. По силата на оставеното от нея завещание, след смъртта й нейното имущество е продадено, като половината от получената сума се дарява на Националната галерия в София, а останалата половина - на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс.

Маргарита Занеф е емигрирала в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си.

По думите на адвокат Уоруик Дън от кантората "Biddulph & Salenger", която е изготвила завещанието и е извършила разпоредителните действия с наследството, Занеф е била голяма почитателка на изкуството и съзнавала значението му за обществото.

Дарението й за българската галерия е родолюбив жест към родната й страна, а с останалата половина тя е изразила своята признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си.

Сумата от дарението от 1.84 млн. лв. (1,44 млн. австралийски долара)е била преведена преди дни по сметката на Националната художествена галерия.