"Посредниците навлизат и във фитнес индустрията. Те задоволяват потребителската нужда от по богат избор на услуги, могат да намалят разходите за маркетинг и евентуално да създадат нови клиенти на пазара, но в дългосрочен план могат да нанесат непоправими вреди и за действащите оператори, и за потребителите, а и за фиска."

Това заяви на пресконференция Петър Ангелов - председател на Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ, член на БСК).

Според него има реална опасност от предстоящи фалити на фирми от фитнес сектора, а причината е, че операторите губят собствените си клиенти, губят контрол върху ценообразуването, достъпа, бранда и др., стават зависими от посредника за всичко.

По думите на Ангелов когато посредниците натрупат повече опит, вземат по-голяма печалба от сектора за сметка на другите участници и така се създава монопол.

Той е категоричен, че ключовият проблем са монополното положение и дъмпинговите цени.

"Не остава печалба за операторите. Поради това се забавя или става невъзможно инвестирането в нови услуги и в модернизирането в сектора. След постигане на монопол цените за потребителите ще растат, а качеството на услугите ще спада", предупреждава председателят на БАЗФ.

Той подчертава, че губещ е и държавният бюджет, тъй като цялата печалба изтича извън страната, в компанията-майка.

В България има над 600 малки и средни предприятия в областта на фитнес индустрията, в които са заети над 50 000 души., а годишният оборот на тези компании е между 80 и 100 млн. лв.

Инвестициите в бранша са над 100 млн., а проникването в пазара е около 5 % (при средно в ЕС 7,8%, а в някои страни - 21%).

На българския пазар оперират два основни посредника - "Бенефит системс" (с карта "Мултиспорт") и "Содеко" (с карта "Спортпас"), както и българската онлайн платформа coolfit. 

От БАЗФ обръщат внимание, че проблемният посредник е "Бенефит системс", тъй като ползва серия от некоректни търговски практики, вкл. дъмпингови цени.

По думите им част от стратегията на компанията е изсмукване на печалбата на операторите и изкупуване на цели бизнеси, което според тях създава реални възможности за монополизиране на индустрията.

Според твърдения на компанията броят на активните й карти е над 75 000. На нашия пазар потребителите не надвишават 200 000 и това я поставя в монополна позиция. За влияят и дъмпинговите цени. Според официалните отчети компанията губи пари, но пред акционерите те се представят за "маркетингови разходи", обяснява Петър Ангелов.

Полската компания е влязла в пряка конкуренция с операторите след отварянето на 6 собствени зали в София. С малки изключения от големите вериги, всички оператори влизат в "партньорската" им мрежа.

От БАЗФ възнамеряват да сезира Комисията за защита на конкуренцията и алармират участниците на пазара за опасностите.

Те са категорични, че не са против навлизането на новите технологии, но са притеснени от "агресивния подход на т. нар. агрегатори".