Българска църковна делегация е на посещение в Русия за десетата годишнина от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Информацията е от Светия Синод.

В делегацията са Старозагорският митрополит Киприан и Видинския митрополит Даниил, заедно с придружаващи ги лица. Визитата е от 29 януари до 4 февруари 2019 г.

Срещата между българската църковна делегация и руския патриарх Кирил е била на 31 януари. Старозагорския митрополит Киприан е предал и поздрава от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод. Събитието е било на 31 януари в Голямата зала на Държавния дворец в Кремъл. На церемонията присъства и президентът на Русия Владимир Путин.

В поздрава от Българския патриарх се казва: "Времето, в което по Божи промисъл върху Вас е паднало жребието да оглавявате славната Руска Православна Църква, е време, изпълнено с множество предизвикателства и изпитания за християнската и архипастирската ни съвест. Всеки ден и всеки миг врагът на човешкото спасение поставя нови и нови капани пред нас, за да ни отклонява от пътя, който Христос Господ ни завеща на Кръста".

Като единствено надеждно и вярно оръжие срещу всеки враг и противник българските духовници изтъкват оръжието на правдата и любовта, на онази божествена любов, която не познава граници и пред която е безсилна всяка вражеска сила.

Българската църковна делегация предаде искрени пожелания за крепко здраве и бодрост на духа на патриарх Хирил.

На срещата с представителите на Поместните православни църква участваха и делегати на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Грузинската, Румънската и Сръбската патриаршии, както и представители на Полската православна църква, Православната църква на Чешките земи и Словакия.

За отбелязване на годишнината са дошли и предстоятелите на Антиохийската и Сръбската патриаршии - Техни Светейшества патриарх Йоан X и патрирах Ириней, предстоятеля на Православната църква на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав.

Кулминацията на честванията ще бъде в неделя - 3 февруари, когато ще бъде отслужена тържествена Св. литургия в храма "Христа - Спасителя".