Благотворителната инициатива на държавния глава "Българската Коледа" в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение, продължава. Над 2 455 000 лева достигна събраната сума за деветнайсетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, състоял се снощи в Народния театър "Иван Вазов" под патронажа на президента Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изпратени са повече от 345 000 дарителски кратки съобщения на номер 1117 и гласови обаждания - на 0900 1117, от началото на кампанията, обявена от президента Радев в последния ден на ноември. Оттогава в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 2 055 000 лв., a над 55 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.

В подкрепа на децата с тежки заболявания на сцената на Народния театър излязоха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти. Тази година концертът бе реализиран от екипа на "Дрийм Тийм" и излъчен пряко по бТВ и Българското национално радио. Спектакълът може да бъде видян и тази вечер по БНТ 4 от 20.30 часа.

В благотворителния концерт на сцената на Народния театър "Иван Вазов" се включиха обичани български музиканти, сред които Графа, Веско Ешкенази, Б.Т.Р., Любо Киров, Белослава, Дони и Нети, "Фондацията", Тони Димитрова, Росица Кирилова и група "Жестим", Дара Екимова и Никола Тодоров. Водещи на тазгодишното издание бяха актьорите Павел Иванов и малката Ая Алексиева, припомнят от прессекретариата.

Сред участниците са още детската вокална група "Бон-Бон", възпитаници на "Voice Academy", българските представители в детската "Евровизия" - Денислава Димитрова и Мартин Стоянов, детската вокална група "Нови гласове" от Търговище, Националното училище за танцово изкуство и учениците от Първа английска гимназия. В спектакъла с рецитал присъства и актьорът Владимир Пенев.

Президентът даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Коледа“

Президентът даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Коледа“

Кампания 2020/2021 събра 1 850 000 лв

Послания за солидарност и съпричастност от любими български музикални изпълнители, от олимпийските ни шампиони, волейболните ни таланти, изявени спортисти, лекари, общественици и журналисти прозвучаха от сцената на Народния театър. На нея деца, подпомогнати от "Българската Коледа", разказаха за своите усилия и мечти. Излъчени бяха репортажи за осигурената от инициативата подкрепа за деца и дарената в лечебни заведения специализирана апаратура. Това отбелязват в прессъобщението и допълват, че по време на концерта хиляди българи са се присъединили към каузата.

Вече 19-та година общите усилия на хиляди добродетелни българи, които правят възможна "Българската Коледа", утвърждават дарителските традиции в страната и печелят обществена подкрепа за благотворителността. През годините на своето съществуване благородната кауза на "Българската Коледа" е набрала близо 40 млн. лв., подчертават от прессекретариата на държавния глава.

Благодарение на активната подкрепа от дарители и партньори, инициативата подпомага всяка година средно 500 деца и осигурява високотехнологична медицинска апаратура за 28 лечебни заведения от цялата страна.

Деветнайсетото издание на "Българската Коледа", което ще продължи през цялата 2022 г., е под наслов "Дари надежда на дете в беда" и е посветено на децата, които се нуждаят от спешна помощ и интензивно лечение.

"Българската Коледа" подпомогна с медицинска апаратура 26 болници от цялата страна

"Българската Коледа" подпомогна с медицинска апаратура 26 болници от цялата страна

Дарени са 30 медицински апарата