Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква, като извършват обичайните богослужения. Това съобщиха от българската патриаршия.

Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

От митрополията посочват, че действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Патриарх Неофит е информирал за действията си главата на главата на руската църква патриарх Кирил. Той очаква съдействие от руското посолство у нас, за да може храма отново да отвори врати.

Припомняме, че България експулсира трима духовници, сред които и настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София. ДАНС уличи свещениците в шпионаж. Русия осъди изгонването на духовните лица. От руското посолство у нас съобщиха, че храмът ще бъде затворен.

С молитва-протест граждани се "сбогуваха" с руските духовници в София

С молитва-протест граждани се "сбогуваха" с руските духовници в София

Светият синод ще разгледа въпроса със затварянето на Руската църква на следващото си заседание