България експулсира принудително един руснак и двама граждани на Беларус. Заповед за това е издадена от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). На тримата чужденци за наложени още две принудителни административни мерки - "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на следните чужди граждани.

Експулсират се руски гражданин с инициали Н. З., както и Е. П. и В. от Беларус. Мерките са наложени заради извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интересите на страната ни, съобщиха от ДАНС.

Получени са данни за действия на тримата, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в България в полза на руските геополитически интереси.

Захариева не е изненадана за изгонените руски свещеници

Захариева не е изненадана за изгонените руски свещеници

Руската федерация използва църквата за геополитически цели

Наложените мерки са в рамките на правомощията на председателя на ДАНС по чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно чл. 4 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

Бивш шеф на ДАНС: В службите трябват много други промени, преди шефовете

Бивш шеф на ДАНС: В службите трябват много други промени, преди шефовете

Нямаме ресурс и капацитет да се реагира на кибер заплахите и хибридната заплаха

По-рано днес Руското посолство съобщи, че България експулсира настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Според Посолството на Русия у нас духовниците са считани като заплаха за националната сигурност. Дипломатическата служба определи това като груби и фрапантни действия на българските власти.

"Нямам за какво да говоря, защото по-ниско от това дъно никой не е падал", коментира по-късно руският посланик у нас Елонора Митрофанова, цитирана от bTV.

По-рано този месец РСМ също експулсира трима руски дипломати. Дни преди преди това бе оповестено и че архимандрит Васиан (Змеев) е получил забрана за влизане в Република Северна Македония. Според местни медии той неофициално Змеев координирал цялата политика на Македонската православна църква (МПЦ) през последната година, като пътувал всеки месец от София до Скопие. По-рано президентът на РСМ Стево Пендаровски съобщи, че службите по безопасност са получили информация от партньорски служби, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби, но не назова конкретни имена.

Тогава съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, който вчера хвърли оставка като шеф на комисията по службите в парламента, попита как македонските служби са разбрали, че предстоятел на Руската църква в София е шпионин, а българските не са установили нищо.

В края на миналата година пък волоколамският митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московстката патриаршия, бе на визита у нас. На 6 декември той участва в тържествена литургия в Руската църква в София, което предизвика и демонстрация от страна на граждани. От парламентарната група на "Демократична България" съзряха в посещението му заплаха за националната сигурност.

Цончо Ганев: Срамно е ПП/ДБ да казват, че оставката на Атанас Атанасов е достойна

Цончо Ганев: Срамно е ПП/ДБ да казват, че оставката на Атанас Атанасов е достойна

Целта на ПП/ДБ е да разбият сегашния служби

Руското външно министерство определи експулсирането на свещеници от Руската православна църква от България като действия, насочени към прекъсване на отношенията между Руската и Българската православни църкви и братските връзки между народите.

"Ние сме възмутени и шокирани от факта на случилото се. Това още веднъж говори, че сегашното ръководство на България окончателно е тръгнало по пътя на разрушаването не само на политическите контакти между държавите, но и на културните и хуманитарни връзки между нашите народи. Сега целта е да се скъсат отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки между руския и българския народ", се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, публикуван на сайта на външното ведомство.

По думите ѝ, в четвъртък свещениците от руската църква-манастир в София са били привикани в българската имиграционна служба, откъдето са получили заповед да напуснат в рамките на 24 часа, "като лица, за които се твърди, че представляват заплаха за нейната национална сигурност."