Случаят с експулсираните трима руски духовници - архимандрит Васиан (Змеев) и двама други свещеници не е изненадващ, като Русия използва църквата за геополитически цели. Това коментира в кулоарите на Партийния дом бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

За изгонването на свещенослужителите от България обяви първо руското посолство у нас, а след това потвърждение дойде и от ДАНС. Важно е да се отбележи, че експулсираният архимандрит Васиан, който е представител на Московската патриаршия у нас, бе изгонен преди седмица и от Република Северна Македония, за връзките с която също отговаряше.

"Разполагам с информацията, с която и вие. Руското посолство първо обяви за случая, доколкото разбирам, това е разработка на ДАНС. За никого не е тайна, че Руската православна църква се използва за геополитическите цели на Русия - за хибридни действия, за разширяване на влиянието. Това е част от дългосрочната стратегия на Путин и неговия режим, така че не съм изненадана", коментира Захариева.

Тя не бе запозната с факта, че изгоненият висш свещеник е бил обявен за персона нон грата и от Скопие. "Очевидно е разработка на партньорски служби. РСМ е партньорска държава."

От "Възраждане" също направиха коментар.

"Малко е обидно, честно казано, защото, доколкото разбрах, е по информация на македонските служби. И ако всички знаем, че американските служби контролират ДАНС, ако знаем, че турските служби имат влияние в ДАНС и нашите решения, ако знаем, че украинските служби си назначиха министър на отбраната, изключително унизително е, да се влияем и от македонските служби."

Така народният представител от "Възраждане" Деян Николов коментира изгонването на трима представители на Руската православна църква от България.

"За мен това е една партенка и пореден опит да се настройва общественото мнение. Исторически, повечето такива събития не са толкова добре мотивирани", добави народният представител от "Възраждане".

И добави - ако нашите служби имат реални данни, че изгонените свещеници са били заплаха за националната сигурност, то предприетите действия са адекватни, но при условие, че сме действали по информация от Скопие, това означавало, че нямаме служби и държавност.