Дни преди крайната дата, с която синоптиците на БАН настояват да се изпълнят исканията им, в противен случай предупреждават, че ще излязат на протест от ръководството на БАН излязоха със становище.

В него заявяват, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ - БАН), на сайта на НИМХ - БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.

Проверка на News.bg установи, че на страницата на НИМХ стои призив за подкрепа от всички, които ползват услугите на синоптиците.
Те искат зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН.

До 2 юли от НИМХ очакват да получат недостигащите 1 145 000 лв. за дейността си. Синоптиците искат парламента да промени Закона за БАН, за да не може пари, определени за НИМХ да бъдат ползвани от БАН.

В писмото-отговор на БАН към предупреждението за протест от НИМХ ръководството на Българската академия на науките разяснява, че бюджетът на БАН се утвърждава от Общото събрание. Според Устава на БАН общото събрание разпределя парите.

От ръководството на академията уверяват, че според закона, устава и Постановление № 2 от 04.01.2018 г на МС са разпределили бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. по прозрачни критерии, гласувани от Общото събрание на БАН.

Утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ - БАН за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева.
За сравнение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ - БАН за 2017 г. е 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5% спрямо 2017 г., уточняват от БАН.

Ръководителите на академията уверяват, че след проведени разговори с шефовете на НИМХ - БАН и представители на протестиращите са се ангажирали да предоставят допълнителна сума от 163 000 лева.

От нея 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ - БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ - БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи.

В писмото се описва, че обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов са неоснователни. Причината е, че критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН.

В бюджетната субсидия за БАН, гласувана ежегодно от Народното събрание на Република България, няма отделно разписани средства за оперативна дейност, в това число за НИМХ - БАН. Това означава, че общото събрание на БАН не би могло да преразпредели средства, предназначени за НИМХ - БАН към други институти, мотивират се от ръководството.

Съгласно споразумението, сключено с Министерския съвет през 2018 г., при формиране на бюджета за 2019 г. за БАН парите за оперативни дейности ще се договарят отделно и ще е ясно за кои институти на БАН и за кои дейности са предназначени. По този начин в бъдеще НИМХ - БАН, съвместно с Ръководството на БАН, ще има възможност да обоснове и защити пред правителството необходимата му субсидия за оперативна дейност, мотивират се от ръководството на Българската академия на науките.