Украинските граждани във всички бази от системата на Министерство на транспорта и съобщенията ще се изхранват за сметка на дружествата. Това разпореди вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

По този начин управителните съвети на компаниите ще отпуснат безвъзмездно собствени средства, а не държавни за удовлетворяване на нуждите на украинските бежанци.

Украински граждани са настанени в четири транспортни бази.

Разпореждането на Алексиев включва и осигуряване на допълнителни отоплителни уреди, както и учебни пособия, спортни екипи и други за обезпечаване на украинските деца за предстоящия зимен период.

Зам.-министър бе категоричен, че стриктно ще следи изпълнението на нареждането.

Украинците остават в хотелите до 24 февруари

Украинците остават в хотелите до 24 февруари

Ново настаняване на бежанци ще се извършва само в държавните и общински бази

Припомняме, решението за преместването на украинските бежанци от хотелите в държавните бази бе взето от служебното правителство в края на октомври. Това породи вълна от недоволство сред потърсилите закрила у нас. Украински бежанци организираха протести в Слънчев бряг, Златни пясъци и Приморско, за да изразят несъгласието си с това решение.

В края на октомври от хотелиерския бранш поискаха нова програма за бежанците, при която за една нощувка да се плаща сума над 50 лева, така че новата програма както да подпомага бежанците, така и да бъде в помощ както на хотелиерите, за да запазят персонала си.

В момента за настаняване на бежанци на хотелиерите се заплаща по 10 лв. на нощувка без изхранване и по 15 лв. с осигуряване на храна.

В началото на настоящия месец временна оперативна група към Националния съвет по миграция се зае с кризата с въпроса с украинските бежанци.

Появиха се и подозрения, че броят на идващите у нас украинци се е увеличил последните седмици заради снимки на турагенции към български хотели, които са пуснали обяви за почивка в Украйна.

Украинците остават в хотелите, новите бежанци отиват в държавни бази

Украинците остават в хотелите, новите бежанци отиват в държавни бази

Мярката остава в сила още четири месеца