Българският червен кръст (БЧК) ще обучава на първа помощ доброволците за председателството на България на Съвета на ЕС. На 6, 7 и 8 декември Националния учебен център на БЧК в Лозен ще проведе обучение по на 100 от доброволците.

Доброволците ще бъдат обучени как да реагират и какви действия да предприемат при евентуални инциденти и злополуки до пристигането на специализиран медицински екип. Курсът ще бъде воден от опитни експерти на Българския Червен кръст.

Доброволците ще са едни от първите представители на страната, с които делегатите на председателството ще бъдат в контакт по време на гостуването си у нас. Кандидатите бяха селектирани от Министерството за Българското председателство чрез конкурсна процедура през ноември.

БЧК обучава по първа помощ близо 80 000 души годишно, в това число кандидат-водачи на МПС, служители на фирми и ведомства, учители, родители, детегледачи и други. Тази бройка свидетелства за високия професионализъм на преподаването и за качествената подготовка. Програмите по първа помощ на БЧК са сертифицирани от Глобалния референтен център по първа помощ в Париж.