Българският червен кръст осъжда злоупотребите с дарени средства и незачитането на волята на дарителите и вярата в доброто. Това зявявят от БЧК в своя официална позиция по случая с "Хелп Карма".

Те изразяват надежда, че отговорните институции бързо ще приключат проверката по казуса, за да не се наранява доверието в организациите, които почтено управляват набрани финансови средства за благотворителност.

От БЧК посочват, че за да е прозрачно изразходването на набраните средства и да се осъществява контрол, те често сформират обществени съвети, в които влизат представители на държавни институции, неправителствени организации, местна власт и медии.

Относно предприетите действия по време на пандемията от Българския червен кръст изтъкват, че от февруари досега доброволци на БЧК са се включили в дейности по превенция.

Прокуратурата ще търси има ли престъпление при заплатите на служители на фондация HelpKarma

Прокуратурата ще търси има ли престъпление при заплатите на служители на фондация HelpKarma

Фондацията събира средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания

През март е стартирала Национална благотворителна кампания "Заедно срещу COVID-19", която продължава и в момента. Набраните финансови средства досега са в размер над 900 000 лева, а материалните дарения възлизат на над 1 500 000 лв. С даренията за екипите на първа линия в борбата с коронавируса в държавни и общински болнични заведения са осигурени медицинска апаратура и консумативи според нуждите им (апарати за инвазивна вентилация, системи за лабораторни изследвания, устройства за дистанционен мониторинг на пациенти, УВЦ лампи за дезинфекция, монитори за интензивно наблюдение на пациенти, дефибрилатори, тестове за коронавирус, електрически болнични легла, подвижен рентгенов апарат и около 3 200 000 броя медицински консумативи, предпазни маски и шлемове, ръкавици, защитни облекла, дезинфектанти, медицински спирт, антибактериални кърпи, медицински бонета, калцуни и др.). БЧК предостави от бедствения си резерв за нуждите на болнични заведения матраци, одеала, олекотени завивки, комплекти спално бельо, легла, палатки, домакински уреди.

Организацията разкри и горещи телефонни линии, чрез които са консултирани над 3400 души.

Благодарение на дарени средства са предоставени хранителни пакети на 97 246 души в цялата страна. Със средства, предоставени на БЧК, на над 25 000 домакинства, засегнати от коронавируса, са предоставени близо 7 500 хранителни пакета с продукти от първа необходимост. На 1592 души в изолация и карантина заради коронавируса са предоставени храни и лекарства по тяхно искане от доброволци на БЧК.

Асоциацията на ПР агенциите следят казуса с HelpKarma

Асоциацията на ПР агенциите следят казуса с HelpKarma

Очакват казуса да не навреди

В 309 раздавателни пункта в цялата страна в момента над 3000 доброволци и служители на БЧК предоставят на 473 000 социално слаби и уязвими българи, включително засегнати от COVID-19, повече от 6500 тона хранителни продукти от първа необходимост по Европейската оперативна програма.

Одобрен е проект на БЧК, финансиран от Американската агенция за международно развитие, за предоставяне на лични хигиенни пакети на 30 000 социално слаби граждани, засегнат и от коронавируса.

БЧК изразява своята признателност към дарителите си.Ако доверието е основата на успешните отношения в чисто човешки план, то това важи в още по-голяма степен за отношенията между дарителите и организации като нашата, посочва се в позицията им.