Превенцията е ключът към справянето с радикализацията. Около тази теза се обединиха участниците в тридневната дискусия на тема: „Радикализацията сред младите хора – новото предизвикателство пред Европа”, организирана от Софийски форум за сигурност.

Председателят на форума Йордан Божилов посочи, че борбата с радикализма и тероризма придобива важно значение и става изключително трудна. Той изтъкна факта, че над 90% от младите французи, които се сражават за Ислямска държава, са били вербувани посредством интернет.

„Ключът към борбата с радикализма е именно превенцията”, категоричен бе Божилов. Той изрази надежда проблемите, поставени на кръглата маса да се превърнат в основа на по-широк обществен диалог, който без медиите не би могъл да има резултат.

Проф. Стефан Хаджитодоров, директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН, разгледа радикализацията като понятие „въобще”.
„Крайните проявления на този феномен се усещат в световен мащаб”, заяви проф. Хаджитодоров.

По думите му формите, които се срещат са ислямистка радикализация, крайно лява и крайно дясна радикализация и най-леката форма – така наречената спортна радикализация, свързана с футболни фенове.

Той припомни, че страната ни има приета Стратегия за превенция на радикализацията и тероризма за периода 2015 -2025 г., като уточни, че по-общото понятие е радикализацията, а по-тясното понятие е тероризъм.

Експертът бе категоричен, че последните атаки в Брюксел са доказателство за необходимостта от координирани действия от страна на държавите – членки на ЕС.

Проф. Хаджитодоров изтъкна факта, че в много европейски страни трябва да бъдат направени емпирични проучвания как отделни хора се включват в терористичните групи. По думите му е изключително смущаващ фактът, че почти всички установени терористи са били престъпници, които „обличат дрехата на ислямизма, която се оказва доста удобна за тях”.

Проф. Хаджитодоров заяви, че разломът между бедни богати страни и бедни и богати личности става все по-дълбок и това е една от причините за радикализацията, тъй като радикализираните хора като правило са изолирани по някакъв начин от обществото.
Като причина за радикализацията се изтъкват още възпитанието в определени ценности в семейството, в джамията, на улицата, а именно възпитание за „омраза към неверниците” и запазване и съхраняване на тяхната идентичност.

„Това възпитание е много съществен фактор, който трябва да бъде отчетен”, заяви проф. Хаджитодоров.

Сред рисковите фактори са достъпността на интернет, както и възможността да се провокира недостатъчно основателни антиислямски и ксенофобски настроения.
Рисков фактор е и фактът, че не малко българи се обучават в задгранични религиозни образователни центрове, където по правило се проповядва фундаментален ислям.

По време на конференцията проф. Божидар Андонов, преподавател в Богословския факултет на Софийски университет заяви, че е необходимо да бъде помислено за въвеждането на вероучението в училище, тъй като това е връзката със семействата и после с църквата и джамията.

Представителят на ДАНС – Тодор Цветков, посочи, че е изключително важно в какво ще обучаваме децата. По думите му да си необразован и беден е фактор да се превърнеш в радикален, но това не е правило, защото една част от терористите са богати и образовани хора.

Той даде пример с хафъзите в ислямската традиция. По думите му има тригодишни деца, които участват в наизустяването на корана, където има сури, в които се проповядва –„убийте ги там, където ги срещнете”.

„Децата на 3-4 години не съзнават, че това касае конкретен исторически период. Много е важно какво вкарваме в съзнанието на децата”, категоричен бе Цветков.