Бежанци изнасят храна от центровете за настаняване и я продават по пазарите. Това стана ясно от разследване на NOVA.

На Женския пазар в ранния следобед кипи трескава търговия. Продават се кроасани, консерви, млека, кашкавал. Непознат човек вади от дълбока чанта кисело мляко. Цената - 2 за 1 лев.

Мъжът обяснява, че е от Афганистан и е взел млякото от "Военна рампа". Същият пласира не само кисело мляко. Екипът на телевизията го хваща да продава и консерви - 4 за 3 лева. Пилешкото месо се оказва дарение от Червения кръст.

Това се случва всеки ден от месеци, разказват постоянните търговци на Женския пазар.

В бежанския център "Военна рампа" потвърдиха, че търговецът живее при тях. Предупредили са го, че това е незаконно.

"Даде обяснение, че неговите деца не консумират кисело мляко и в Афганистан било практика това, което не могат да консумират, да го продават", обясни Пламен Пенов, директор на РПЦ-София към Държавната агенция за бежанците.

"В тази посока взехме мерки с охранителната фирма да проверява багажа на излизащите, за да не допускаме това в бъдеще", заяви Пламен Пенов.

Вече всяка консерва, която се дава на чужденците, ще бъде отваряна още в момента на раздаването.

От Агенцията за бежанците са предупредили и МВР за незаконната търговия с храни, за да засилят полицейското присъствие около Женския пазар.

Изхранването на един мигрант струва средно 4,20 лева на ден. Менюто на бежанците е доста разнообразно. Справка за миналата седмица показва, че са получили кисело мляко 4 пъти, а консерви с месо - веднъж.