Българският хелзински комитет настоява за създаване на Национален съвет по психично здраве към Министерски съвет. Това става ясно от писмо на организацията до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В него от БХК призовават в срок от 30 дни да се състави Национална стратегия за реформа и план за развитие на сектора.

От организацията сямтат, че е належащо интегрирането на здравните и социалните услуги за хора с психо-социални и интелектуални увреждания. От БХК подчертават, че в този процес основна роля имат Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика.

От Българския хелзински комитет напомнят, че през септември 2018 г., при първото разглеждане на ситуацията в България, Комитетът на ООН за правата на хората с увреждания е изразил загриженост поради факта, че хората с психо-социални увреждания престояват дълго в болнични отделения поради липса на рехабилитацонни услуги, насочени към тяхното възстановяване, след активно лечение; адекватни индивидуализирани услуги и жилищно настаняване в общността.

Те подчертават, че тогава Комитетът е препоръчал на България да ускори процеса по преход от институции, вкл. психиатрични болници към услуги в общността, да насочи средства за развитие на индивидуализирани услуги за подкрепа, да приеме законодателство за индивидуализирана и управлявана от самия човек с увреждане, лична помощ, както и социални и подкрепящи услуги.

Комитетът на ООН отбелязал още, че е необходимо да се насочат средства от държавния бюджет и от фондове на ЕС към насърчаване на приобщаването на хората с увреждания в обществото.

От БХК изтъкват, че през последните три години достъпът на изследователите на организацията до лечебните заведения за психиатрична грижа е възпрепятстван. По думите им техните представители не получавали разрешение за мониторинг и в Домовете за медико-социална грижа за деца.

В плана си за годината Сметната палата е предвидила одит и на системата за психиатрична помощ.

С одити на изпълнението ще бъде установена ефективността на цели системи, в които влиза системата за психиатричното обслужване, като одитът ще се осъществи във всички имащи отношение към темата ведомства - Министерство на здравеопазването, Национален център за обществено здраве и анализи, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за социално подпомагане, общини, лечебни заведения.

Ще бъде изследвана ефективността във ведомства, които са имали проблеми през изминалата година - ефективността на организацията и контрола на дейностите по водене и съхраняване на поддържаните от Агенцията по вписванията регистри, и др.