На 19 май с подкрепата на SELEC българските власти успешно са приключили съвместното разследване PRATKA/VIRUS в областта на киберпрестъпността, извършено чрез компрометиране на митнически компютри с цел избягване на данъци.

Мащабната операция бе срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки. Установено е, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция "Митници" осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи.

В 5 града ГДБОП лови престъпна група и хакери

В 5 града ГДБОП лови престъпна група и хакери

До момента са задържани 23-ма души

Българските власти са претърсили повече от 100 адреса, заподозрени и превозни средства. Иззети са голямо количество пари, както и оборудване, комуникационни устройства, компютри, таблети, банкови документи.

Също така, във виртуалните портфейли на основните заподозрени са открити 213,519 биткойна. Стойността на един биткойн към момента е над 16 хил. щатски долара. Нарушителите са избрали този начина за инвестиране/спестяване на парите, защото е доста трудно да бъдат проследени.

Стойността на конфискуваните биткойни към днешна дата е близо 3,5 млрд. лева.

Шоково покачване на биткойна - $16 750

Шоково покачване на биткойна - $16 750

За минути един биткойн е поскъпнал с 500 долара