В 14,15 часа на Велика събота в параклиса на Божи гроб в Йерусалим за пореден път се случи чудотворното слизане на Благодатния огън.

Пет минути по-рано йерусалимският и арменският патриарси влязоха в параклиса, за да измолят Благодатния огън.

Под възгласите на хилядите поклоници, дошли на Божи гроб патриархът на Йерусалим излезе с трите свитъка от по 33 свещи, запалени от Божия огън.

По-рано днес - при изключителни мерки за сигурност, десетки хиляди поклонници се събраха в Стария град Йерусалим в очакване на Благодатния огън в храма на Гроба господен.

Припомняме, там е и българската делегация, водена от Пловдивския владика митрополит Николай, която тази вечер пристига на летище София с искрица от Благодатния огън.

Тъй като храмът не може да побере повече от 7 хиляди души, на площадите около храма са сложени големи телеекрани, на които се излъчва спускането на Благодатния огън.

Тези, които няма да успеят да влязат в храма, ще могат да получат частица от пламъка - хората си предават един на друг огъня като запалват свещ от свещ.

Благодатният огън ежегодно низхожда в Кувуклия (параклиса на Божи гроб) в навечерието на православната Пасха. Първото сведение за това чудо се отнася към IV век от н.е.

Йерусалимският патриарх Теофил III пристига съблечен до свещеническо расо и е проверяван дали няма кибрит или други източници на огън, след което влиза през предварително запечатаната врата на параклиса.

Според преданието денят, в който Благодатният огън не дойде, ще бъде последен за хората, които се намират в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклониците се причестяват преди да влязат в святото място.

Малко преди влизането на патриарха служител внася в пещерата голямо кандило, в което трябва да се запали главният огън, и 33 свещи - по броя на годините на земния живот на Спасителя.