Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в Йерусалим. Чудото се случи малко след 14:30 ч. на днешната Велика събота, предаде БНТ.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън".

Българската делегация все пак няма да лети до Йерусалим за Благодатния огън

Българската делегация все пак няма да лети до Йерусалим за Благодатния огън

Въпреки че правителството предложи самолет

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът се прави от представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Правителството готово да осигури самолет за Благодатния огън на Велика събота

Правителството готово да осигури самолет за Благодатния огън на Велика събота

Кирил Петков пак иска среща с Негово Светейшество патриарх Неофит

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните християни, като те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Благодатният огън слезе на Земята

Благодатният огън слезе на Земята

Посланикът ни в Израел ще получи огъня от църквата на Божи гроб

Припомняме, че Светият синод на Българската православна църква реши тази година българска делегация да не пътува до Йерусалим и в храмовете у нас да се използва благодатният огън от 2021 г.

По информация на БГНЕС пазеният от миналата година свещен огън е предаден на църковни служители този следобед в синодалния параклис "Св. равноапостолен и благоверен цар Борис-Михаил Покръстител".

Снимка 571680

Източник: БГНЕС