В йерусалимския храм "Възкресение Христово" за пореден път се случи чудото, очаквано от милиони християни - появи се Благодатният огън.

Близо 6 хиляди християни се събраха в йерусалимския храм в очакване на чудото.

Тайнството се случва на Велика събота вече повече от 2000 години.

Благодатният огън се появява на мястото, където се е намирал каменния плот, на който е било положено тялото на Исус Христос.
На самото място на чудото присъства в молитва само йерусалимският патриарх Теофил.

Веднага след това огънят бе раздаден на събралото се множество.
Сред тях са представители на различни църкви, които ще го разнесат по света часове преди настъпване на най-големия християнски празник.

Счита се, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Църковно-държавна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим днес на Велика събота около 20.00 часа на правителствената зала на летище "София".

На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

В София огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на пасхалната служба в храма "Св. Александър Невски".

Патриарх Максим ще води пасхалната служба за Възкресение Христово - Великден, която ще започне днес в 23.30 часа в катедралния храм "Св. Александър Невски".

В 24.00 часа патриарх Максим ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе".

Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе". След това ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа.