Белоглав лешояд, част от програмата за реинтродукция, е бил блъснат на магистрала "Тракия" на 16 февруари. Десетки граждани са подали сигнал и екип на "Зелени Балкани" се е отзовал мигновено на мястото. Съдействие са оказали и служители на пътната полиция от Стара Загора, които са пазели на място ранената птица.

От "Зелени Балкани" посочват, че тя е била приета в Спасителния център за диви животни при екип, свикан по спешност за оказване на първа помощ на ценната птица. За съжаление, още при първите манипулации тя е издъхнала. Въпреки че екипът на "Зелени Балкани" не е успял да помогне на животното, този случай е един от примерите как десетки хора са се ангажирали при изникване на спешен случай.

Първоначална информация за птицата е дошла от Корнел Которогеа, доброволец от Румъния и активен сътрудник за завръщането на лешоядите в България. Птицата е дарена от френския зоопарк Bioparc Zoo de Doue, Франция, заедно с предавател от Зоопарка в Париж, който позволява проследяването ѝ в дивата природа. Екипите на Фонда за дивата флора и фауна и "Зелени Балкани" редовно проследяват птиците, за да бъдат засечени отрано случаи на бедстващи птици, както и на отровени лешояди.

13 лешояди са освободени в Източните Родопи

13 лешояди са освободени в Източните Родопи

Първите дни са критични за неопитните птици

Историята по освобождаването на белоглавия лешояд започва с настаняването му във волиера за адаптация на Фонда за дивата флора и фауна в село Ракитна. Маркиран и пуснат е в Кресна от Христо Пешев от същата организация през август 2023 година.

След това птицата е скитала из Западните Родопи и е отишла в Централен Балкан, като се е придържала към региона на Карлово-Калофер. Дори е забелязвана да каца на паметниците в градовете. Според "Зелени Балкани" това поведение може да се дължи на отглеждането ѝ в зоопарк, заради което животното търси близостта на хората и се смята за част от тях, т.нар. "импринтиране". През последните дни птицата се е насочила към равнината през Средна гора и е кацнала на магистрала "Тракия".

По данни на "Зелени Балкани" белоглавите лешояди, както и изчезналият за страната черен лешояд са се завърнали в Кресна и Стара Планина. В момента организацията се занимава с програма по завръщане на лешоядите в България, като един от тях е символът на българската природозащита - брадатият лешояд.

Черен лешояд бе убит от бракониери край Харманли

Черен лешояд бе убит от бракониери край Харманли

Птицата е застрашен вид