Близо двойно повече българи предпочитат страната ни да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото са тези, които биха избрали съюз с Русия. Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение по инициатива на Институт Отворено общество - София (ИООС), проведено през юли 2023 г. - година и половина след началото на руската инвазия в Украйна.

Около 45% от анкетираните са на мнение, че България трябва да се позиционира в съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европа като това от времето на Студената война.

Снимка 637760

Източник: ИООС

22% пък се обявяват за съюз със страни като Русия и Беларус. Други близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% са за самостоятелност/да се защитават националните интереси.

Близо 30% пък са хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса.

Данните спрямо миналата година показват, че привържениците на съюз с ЕС и НАТО са се увеличили с 6% - от 39% през юни 2022 г. до 45% през юли 2023 г. Делът на привържениците на Русия и Беларус пък намалява, но незначително - с 1% от 23% през миналата година до 22% през настоящата година.

Българите избират Русия пред САЩ, но предпочитат най-вече ЕС

Българите избират Русия пред САЩ, но предпочитат най-вече ЕС

България е сред водещите проевропейски страни на Балканите