Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите - и в икономическата сфера (42%), и в сферата на сигурността (40%). Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 64 страни и обхващащо над две трети от световното население.

Отчита се, че тези стойности са над средните за света, като нареждат България и сред водещите проевропейски страни на Балканите.

Русия се нарежда на второ място сред предпочитанията на българите за партньорска сила - съответно с 20% за икономиката и 24% за сигурността. Китай получава одобрение от българите като партньор в сферата на икономиката в 11% от отговорите, а САЩ - в 9% от отговорите. 12% у нас приемат като партньор в сигурността САЩ, а Китай - 3%.

"Галъп" отбелязва, че колективният Запад (ЕС и САЩ) остава по-привлекателен и като икономически партньор (58% от предпочитанията по света), и като партньор в сигурността (59%). В сравнение, Китай и Русия, заедно, получават съответно 29% и 26%. Уточнява се обаче, че това съотношение две към едно е валидно, но без гласа на Китай, където изследователското съдържание е ограничено, както и без някои значими арабски и африкански държави - отново по същата причина. Като се имат предвид тези специфики, най-вероятно действителното деление по света е равно между Запад и Изток, се пояснява в проучването.

Снимка 599936

Източник: Галъп интернешънъл

Европейският съюз е най-привлекателният партньор в областта на икономиката (31%), докато САЩ запазват позицията на най-предпочитан съюзник в сигурността (33%). Тези числа обаче отново са валидни само за изследваната част от света и не включват китайското обществено мнение.

Русия се нарежда на последно място сред четирите сили като партньор в сферата на икономиката, но отбелязва по-добър резултат по въпросите на партньорството в областта на сигурността и се позиционира пред Китай.

В изследването се посочва, че за повечето от изследваните общества икономиката и сигурността вървят ръка за ръка и мнозинствата търсят и двете от един и същи блок (ЕС/САЩ или Русия/Китай). Има обаче и малки изключения, които са от съществено значение. Например, докато Китай изглежда най-предпочитаният икономически партньор за мнозинствата в Йемен, Пакистан, Палестина, Ирак и Етиопия, оказва се, че в нито една от изследваните страни, икономическо партньорство с Русия не може да събере одобрителни мнения в мнозинство.

Снимка 599935

Източник: Галъп интернешънъл

Относно предпочитания за партньорство в сигурността Русия се възприема за най-предпочитан потенциален партньор в дузина страни, докато Китай само в две - Русия и Пакистан.

В друга дузина страни общественото мнение е разделено между четирите суперсили в предпочитанията си за икономически партньор - Афганистан, Камерун, Гърция, Индонезия, Кот д"Ивоар, Казахстан, Либия, Северна Македония, Перу, Сирия. В областта на сигурността пък примери за сериозно разделена общественост са Афганистан, Аржентина, Босна и Херцеговина, Гърция, Либия, Северна Македония, Перу, Виетнам, Йемен и ОАЕ. Общественото мнение във Великобритания пък е дълбоко разединено в оценката си за САЩ и ЕС като предпочитани партньори и в двете области - и в икономиката, и в сигурността.

Според президентът на световната Асоциация "Галъп интернешънъл"Кънчо Стойчев големият въпрос не е дали ще има нов многополюсен световен ред, а дали изобщо ще има глобален ред.

Той отбелязва, че глобализацията се е разпаднала на регионализация, основана на възприемането за общо бъдеще - икономическо, политическо, военно. Тези нови региони обаче все още не са добре дефинирани и установени - такъв е само т.нар. колективен Запад. Истинското предизвикателство е не само как да се осъществи регионализацията мирно, но и как да избегнем по-голяма война, заключи Стойчев.

Снимка 599934

Източник: Галъп интернешънъл