Близо половината от българите или 47,3% смятат, че следващите парламентарни избори у нас трябва да са предсрочни и организирани от служебно правителство. 35,5% считат, че изборите трябва да са редовни през март 2021 г. Също така повече от половината българи (55,4%) са напълно сигурни, че ще гласуват на следващите избори за парламент.

Това сочат данни от последното проучване на"Сова Харис", проведено проучване между 19 и 25 август 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани.

В допитването са разгледани теми като протестите у нас, предложенията за промени в Конституцията и свикването на Велико народно събрание.

61,2% от българските граждани смятат, че предложението на премиера Бойко Борисов за промени в Конституцията е опит за печелене на време и оцеляване във властта. Близо половината от българите - 49,6% предпочитат първо управляващите да подадат оставка, а после да се мисли какво да се прави.

17,8% от допитаните считат, че е необходимо приемането на нова Конституция. Голяма част от гражданите - 42,9% са на мнение, че е достатъчно да се направят поправки в действащата.

По отношение на протестите близо половината от респондентите - 48,3% подкрепят напълно протестите, а 45,6% не одобряват радикализирането на недоволството и проявите на гражданско недоволство като възпрепятстването на свободното движение на гражданите или пък блокиране на достъпа до министерства.

84,2% от участниците в допитването са "за" главният прокурор да бъде задължен да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца, а 81,2% са съгласни мандатът му да бъде намален от 7 на 5 години.

Забелязва се почти еднакъв резултат при допитаните за това дали Висшият съдебен съвет да се раздели на два независими органа - на съдиите и на прокурорите - 47,5% са съгласни, докато 45,3% не могат да преценят.

Близо 80% от допитаните подкрепят броят на депутатите в Народното събрание да бъде намален от 240 на 120 депутати. Близо 70% са "за" редуцирането на състава на Велико народно събрание от 400 депутати на 200.

Също така 65,1% подкрепят въвеждането на задължително машинно гласуване, а 62% - дистанционно гласуване по пощата и интернет. 65,5% са против президентът да се избира от парламента, а не чрез пряко гласуване.

С най-голямо доверие сред българите се ползва президентът Румен Радев - 48,2%. Той среща и 33,9% недоверие. Втори е председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 36,9% подкрепа и 42,6% недоверие.

На трето място е Слави Трифонов с 31%, следван от столичния кмет Йорданка Фандъкова - 26,4%. Премиерът Бойко Борисов е на 7-мо място и получава 20,2% подкрепа. Пред него са вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" стои най-добре по показател "доверие" от всички други политически формации у нас. Тя получава 22,5% одобрение.

Всички останали партии в България получават под 20% одобрение. След "Има такъв народ", най-много доверие гражданите имат на БСП - 19,6%.

Трета идва партия ГЕРБ с 18,8% доверие и 70,5% недоверие. Формацията на премиера Бойко Борисов е следвана от гражданската платформа на Мая Манолова "Изправи се.БГ", която получава 12,5% доверие. "Демократична България" се нарежда на 5-то място с 9,9% одобрение. След партията на Христо Иванов и Атанас Атанасов идва ВМРО с лидер Красимир Каракачанов. Формацията се ползва с 9,5% доверие сред допитаните граждани. ДПС получава 7,7% доверие, сочат данните на "Сова Харис".

В страната президентството е институцията с най-високо доверие в гражданите - 44,5%. МВР получава 27,2% подкрепа, а правителството - 19,3%. Одобрението на прокуратурата е 16%, а това на съда - 11,9%. Що се отнася до външните институции - най-много българите имат доверие на Европейския съюз - 52,4% и на НАТО - 30,9%.