Пет социологически агенции ще съобщават на 20 май по националните радиостанции и телевизии резултатите от изборния ден, съобщи БТА.

БНТ ще работи със "Сова Харис", Би Ти Ви - с "Галъп", "Нова телевизия" - с "Алфа рисърч", БНР - с НЦИОМ, а "Дарик" - със "Скала" и с "Галъп".

Специалното студио на БНТ ще започне от 18.50 часа и ще се излъчва по "Канал 1", сателитния канал "ТВ България" и онлайн - на адрес www.bnt.bg.

Водещ на студиото в НДК ще е Добрина Чешмеджиева, а във виртуалното студио, в което с нова графика и визия ще се обявяват резултатите, ще е Даниел Чипев. От репортерите на БНТ, които ще са на всички входове на НДК, както и пред залата за пресконференции, зрителите ще научат първите коментари на лидерите на политическите сили и на главните герои на вечерта.

"Лицата ни в Европа" е общото име на всички предавания в програмата на Би Ти Ви. Това включва "Реално" с Иван Бедров от 10.30 часа, предизборното студио от 18.30 часа и излъчването на пресконференциите на живо от 20.00 часа.

От 18.30 часа водещи са Ани Цолова - в студиото, и Николай Бареков - в НДК. От програмата отпадат "Зона спорт", "Би Ти Ви светът", филмът от 20.00 часа,  "Новините", "Сладко отмъщение" и "Криминални уравнения".

Коментарите за иброния ден по Нова телевизия започват в 18.55 ч. и ще продължат до 21.30 ч. Гости в студиото с водещ Цветанка Ризова са Мартин Карбовски, Георги Коритаров и Милен Цветков. Николай Дойнов ще води коментарите от НДК.

След 16.00 часапо БНР Величко Конакчиев е предвидил анализи и интервюта с наблюдатели. Водеща в специалното студио в НДК от 19.00 часа ще бъде Лили Маринкова. Специално студио "Хоризонт" ще има и в ЦИК. Националният ефир ще събере информацията и от най-отдалечените места чрез петте районни радиостанции.

"Дарик" разделя неделната си програма на три основни блока - сутрешен /от 6.00 до 12.00 часа/ с водещ Веселина Петракиева, обеден /12.00-18.00/ - с Маринела Величкова, и вечерен /18.00-00.00) с водещ от студиото Жени Марчева. В НДК коментарите ще координира Диана Найденова.

Какви проблеми може да решат нашите депутати в ЕС и какво ние даваме на Европа, е основният въпрос, отговор на който екипът на "Дарик" ще търси в изборния ден. Ситуацията в страната ще следят 17-те регионални станции. От програмата отпадат обичайните неделни предавания.