Нови 4 варианта за излизане от кризата с боклука в София предлага кметът на столицата Бойко Борисов. Те ще се разглеждат от Столичния общински съвет в понеделник като актуализация на общинската програма за управление на отпадъците.

Вариантите на кмета Борисов са депониране на небалирани отпадъци в сметището на Суходол, включване на СО в проекта за изграждане на регионално депо за боклуци на територията на Перник; проучване на площадка от 120 дка за ново сметище в землището на село Владо Тричков, община Своге и проучване на площадка за ново депо за отпадъци в рудник Република, община Перник.

Кметът на София настоява още до края на годината всички райони в столицата да бъдат обхванати от системата за разделно събиране на боклуци, а до 30 април догодина на площадките за съхранение на отпадъци да се монтират съоръжения за сепариране на боклуците.

По време на заседанието си на 11 декември общинските съветници на София ще одобряват провеждане на конкурс за фирма, която да обслужва автобусна линия 72, тъй като сегашният оператор СИББУС не изпълнявал ангажиментите си по договора с общината.