Срещу кандидатурата на генералния директор Вяра Анкова за втори мандат на този пост в БНТ се обявиха служители на телевизията и представители на синдикати и СБЖ в писмо до медиите.

Според недоволните, настоящият генерален директор събира нужната му обществена подкрепа сред служители на БНТ и изявени общественици със страх и репресии.

По-унизително положение, твърдят авторите на писмото, не е имало никога.

Същевременно, авторите на писмото не пестят критики към свършеното от Анкова досега - за тях управлението й е пълен провал във всичко - от програмната схема, която по думите им е слаба, през "двойния стандарт" на финансиране до технологични проблеми.

По време на своя първи мандат Вяра Анкова налага безцеремонно някои еднолични решения, пишат недоволните. Конкретен пример е Евровизия 2013. Изборът на изпълнител и песен беше обявен предварително. Впоследствие бе създадена комисия, която утвърди вече взетото решение от Вяра Анкова. По същия начин е разпоредена и реализацията на сериала „Недадените". „Решението" на Анкова е взето след настойчиво позвъняване от началника на кабинета на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова. Преди него в документите на „Филмопроизводство" е трябвало да бъдат реализирани три други поредици.

Необходимо е - настояват те - да бъде изяснено вярна ли е информацията, че на задграничните командировки на Анкова, свързани със закупуването на филмова продукция, пътува и нейният съпруг Томас Лафчис. Вярно ли е, че всички закупени филмови продукции преминават през неговата собствена фирма? - питат те.

Журналистите призовават за одит в медията и слагане край на олигархичния модел на управление, който обезличава и системно ограбва националната телевизия. 

Припомняме, СЕМ допусна до публични събеседвания 6 кандидати за генерален директор на БНТ, сред които и Вяра Анкова. Останалите кандидати са Валерий Тодоров, Константин Каменаров, Оли Груева, Радослав Главчев и Красимир Ангелов. Събеседванията ще се провердат между 22 и 24 юли. До 26 юли трябва да бъде избран новият генерален директор.