Избирателните списъци за референдума Бургас-Александруполис са подписани и подпечатани.

В понеделник те ще бъдат предадени за обявяване в отделните териториални дирекции и съставни селища на община Бургас, с нареждане да бъдат изложени на видно място.

Община Бургас призовава всички граждани да направят справка дали имената им фигурират в тези списъци, за да имат време да реагират при пропуск или нередност.

Всеки, който не открие името си в списъците или забележи грешка в изписването на име или адрес, може да се обърне към служителите в Залата за информационно-административно обслужване в Община Бургас за корекции.

Всички гласоподаватели, регистрирани до 17 май 2007 г. в община Бургас по настоящ адрес, различен от постоянния, могат да подадат заявление за гласуване до 3 февруари 2008 г. отново в Залата за информационно-административно обслужване.

В ход е процедура по изработване на бюлетини и протоколи, както и на допълнителни материали (декларации, заявления) за отделните секционни избирателни комисии и ОИК, във връзка с провеждането на местния референдум в Бургас, който е насрочен за 17 февруари.

Припомняме, бургазлии ще трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса  "Одобрявате ли  изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?".

Бюлетините,  с които гражданите на Бургас ще могат да гласуват, ще бъдат две на брой - с отговор "Да" и с отговор "Не" - и ще съдържат горепосочения въпрос, предмет на референдума.

Очаква се официалното становище и на ОИК как ще гласуват чуждите граждани.

Политическите партии вече са предали списъците със своите кандидати за членове на СИК. През следващата седмица тези списъци ще бъдат одобрени и предадени на ОИК.

Междувременно при днешното заседание на Работната група за провеждане на референдума, с председател зам.-кметът Ивелина Василева, бяха разгледани няколко модела флаери, които ще се разпространяват сред гражданите, агитирайки ги да участват активно в референдума.