Заради обилните снеговалежи, причинени от бурята "Филомена" движението в испанската столица Мадрид е блокирано. Всички училища са затворени. Препоръчва се работа от вкъщи. Местните власти съветват да бъде ограничено всякакъв вид придвижване навън без основателна причина, съобщиха от МВнР.

Наземният градски транспорт е силно затруднен. Вече са разчистени две от пистите на международното летище "Барахас" и осъществяването на полети започна, макар и не в пълен обем на този етап. Постепенно се възстановява и дейността на железопътния транспорт.

Невиждана от десетилетия снежна буря блокира Мадрид

Невиждана от десетилетия снежна буря блокира Мадрид

Отчетена е рекордно ниска температура от - 35,6 градуса

Препоръчваме на българските граждани в региона да се въздържат от излизания и движение, освен при крайна необходимост, до нормализиране на обстановката, пишат от МВнР.

Консулската служба към посолството на България в Мадрид е отворена и работи за всички граждани, които успяват да дойдат, предимно от столицата. Гражданите, които имат записани часовете за прием на документи тази седмица, но не могат да се явят заради лошото време, ще могат да ги използват, когато ситуацията се нормализира и имат възможност да посетят консулската служба.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се свържат с:

- Посолството на Република България в Мадрид на тел: +34 91 345 5761 и на дежурен телефон в извънработно време: +34 678 013 846.

- Генералното консулство на Република България във Валенсия на следния телефонен номер: +34 963 690 921, както и на телефона за спешни случаи: +34 630 168 018.

- Генералното консулство на Република България в Барселона на 24 часов тел.: +34 619-217-097.