При извънредни мерки за сигурност и изключителна тържественост бе пренесена частица от мощите на Св. Георги Победоносец в Бургас от манастира Ксенофонт в Света гора, съобщи Дарик.

Дядо Йоаникий ги прие лично от от архиерейския наместник отец Севастиян. С литийно шествие по улиците на града, мощите на светеца бяха пренесени в храм "Св. Богородица". Ще се съхраняват в божия дом в специално изработена мощехранителница, част от която е украсена със златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца.

Хиляди бургазлии се стекоха пред храма "Св. Богородица", за да целунат ковчежето, със златната десница. Безценната реликва бе дарена на Бургас след инициативата на кмета на Община Бургас и съдействието на Балканското атонско дружество и Нефтената рафинерия.

Това е трета църковна реликва, която ще се пази в Бургас. В катедралата „Св. Св. Кирил и Методий" се намира частица от Светия Кръст.

Ампула с миро от мощите на Св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за новостроящия се храм в "Меден рудник", който носи името на светеца.