„Челопеч Майнинг" ЕАД, които бяха обвинени от еколози, членове на коалиция "България без цианиди" и други неправителствени организации за замърсяването в Поибрене, излязоха със становище във връзка с предвидения за днес протест.

В официалната си позиция те съобщават, че за протеста срещу „Челопеч Майнинг" ЕАД са разбрали от медиите и наричат твърденията на организаторите манипулативни.

По повод обвиненията за замърсяване на водата в Поибрене от дружеството са категорични, че няма превишения на нивата на арсен и тежки метали в заустваните от компанията отпадъчни води. Те гарантират още, че е осъществен мониторинг от независими акредитирани лаборатории.

Според данни на компанията причина за сегашното състояние се дължи на минали замърсявания на р. Тополница.

Едно от основните искания на протестиращите от днес е да извършат своя независима проверка на параметрите на околната среда в региона.

От „Челопеч Майнинг" ЕАД подчертават, че откакто те стопанисва рудника, в района е осъществена първата мащабна рекултивация в рамките на последните 50 години.

Подобрено е качеството на над 100 дка. нарушени в миналото терени. От там изразяват своята готовност да споделят опит в тази област с всеки, който прояви интерес.

Компанията твърди, че работи в съответствие с най-високите стандарти за опазване на околната среда. Предвижданата технология отговаря на всички европейски изисквания.

Дружеството е едно от малкото в света, което е извършило предварителна сертификация по международния кодекс за управление на цианиди. Предложеният от тях проект гарантира безопасност на технологията за хората и околната среда твърдят от „Челопеч Майнинг" ЕАД.

Фирмата твърди, че многократно е давала възможност на граждани, неправителствени организации и еколози да се запознаят с работата на „Челопеч Майнинг" ЕАД, но от тям бяха категорични, че до момента никой не е проявил интерес.

Информационният център в Челопеч продължава да функционира и всеки гражданин може да получи интересуващата го информация, посочват от фирмата и призовават за открит диалог.

Припомняме, по-рано днес жители на село Поибрене и еколози на Коалиция "България без цианиди" съобщиха, че ще протестират пред екоминистерството срещу въвеждането на цианидната технология в мина Челопеч.

Те трябваше да връчат протестно писмо, адресирано и до здравното министерство, но протестът не се състоя.