Организация "Четири лапи" призовава за отговорното отношение към домашните любимци и осиновяването на изоставени животни. 

В тази връзка старира мащабна кампания за осиновяване на бездомни животни. 

Целта е да се изведат на дневен ред темите за бездомните животни и адекватната грижа за кучетата и котките, както и директно да се влияе на промяната на отношението на хората.

Начало на кампанията "Осинови.ме" ще дадат истински и измислени истории за хора и животни тази неделя в София.

Разкази ще четат Стефан А. Щерев, Азис, Лили Гелева, Александра Богданска, Ивет Добромирова, Силвия Стойчева, Любен Дилов - син, Дани Петканов и Виктория Върбанова, а сред авторите се открояват имената на журналистката Полина Паунова, блогърката Красимира Хаджииванова и писателя Делян Момчилов.

Ще бъдат представени и някои от спасените от "Четири лапи" кучета, които чакат да намерят своя собственик.

Кампанията предвижда още организиране на фото изложби, конкурси за разкази с истории на осиновени животни, които ще бъдат илюстрирани от известни художници и кратки информационни филми.

От "Четири лапи" припомнят, че по официални данни на Българска агенция по безопасност на храните, в България има около 25 000 бездомни кучета, а броят на котките е доста по-голям. Последното преброяване на безстопанствените кучета в София, проведено съвместно между "Четири лапи" и Столична община миналата година, отчита намаляване на броя на скитащите четириноги на територията на цялата община до 3589.

През 2007 г. те са 11400, като намаляването е повече от 3 пъти. От организацията отчитат, че то се дължи на по-отговорно отношение на собствениците на домашни кучета, увеличаване на осиновяванията от приюти или направо от улицата, както и по-отговорното отношение на обществото.

По наблюдения на организацията в София и други големи градове, където броят на бездомните кучета намалява трайно, се отчита увеличаване на бездомните котки.