"Четири лапи" ни дава четири съвета как да изберем яйца за по-хуманен Великден.

Съвет №1: Мислете като ... кокошка

От Фондацията посочват, че кокошките имат нужда да почистят перата си, за да ги направят по-здрави и чисти и да прогонят насекомите. Правят го като ровят дупки в земята и се търкалят в праха. Процедурата за тях е толкова естествена, колкото е за нас да си измием косата. Кокошките имат силна нужда да се движат, да разперват криле и да участват в екипни дейности заедно с приятелите си. Изпитват вътрешна нужда да кацат на високо. Освен това кокошките търкалят яйцата си редовно, за да ги затоплят от всички страни, поясняват от "Четири лапи".

Снимка 529149

Източник: Четири лапи

Съвет №2: Бъдете наясно със системите на отглеждане

От организацията напомнят, че има алтернативни (0, 1, 2) и клетъчни системи (3) на отглеждане. Алтернативните системи на отглеждане включват биологично, свободно и подово отглеждане.

Те позволяват на кокошките да се движат, да социализират и да извършват естествени за вида си действия, които ги правят щастливи.

При биологичното отглеждане се създават близки до естествените условия, с открити и закрити помещения. Фуражът трябва да е био сертифициран, не трябва да съдържа пестициди, антибиотици и синтетични добавки.

При свободното отглеждане също има достъпно открито пространство за игра. Осигуряват се места за кацане, гнезда и прашни бани.

При подовото отглеждане кокошките се отглеждат на затворено, има хранилки, поилки, подова повърхност с постеля. Максималната гъстота е девет кокошки на кв. м използваема площ.

При клетъчното отглеждане птиците се отглеждат в клетки и разполагат със 750 кв. cm., нямат свобода на движение, а местата за кацане са трудно достъпни заради ограниченото пространство.

Снимка 529150

Източник: Четири лапи

Съвет №3: Гледайте етикета и направете хуманен избор

Пресните яйца в търговската мрежа трябва да бъдат етикетирани. Етикетът включва информация относно условията на живот на кокошките. Кодът върху яйцето започва с цифра и указва метода на отглеждане на кокошките носачки. Маркировката е следната: 0 - биологично, 1 - свободно, 2 - подово и 3 - клетъчно. Следват две букви, обозначаващи страната на произход, код на областта, в която се намира стопанството и накрая регистрационен номер на производителя.

От "Четири лапи" съветват да се избират яйца от алтернативни системи за великденската трапеза - с код на етикета 0,1 или 2.

Снимка 529151

Източник: Четири лапи

Съвет №4: Всеки ден може да променяте света чрез продуктите, които консумирате.

От организацията изтъкват, че свободното и подовото отглеждане на кокошки им позволява да се движат, да социализират и да извършват естествени за тях действия, които ги правят щастливи. По тази причина призовават всички кокошки да се отглеждат по този начин. 

Снимка 529152

Източник: Четири лапи