Чистачките на "Летище София" излязоха на протест.

С мълчалив и мирен флашмоб служителките на летището призоваха под прозорците на Министерство на транспорта - "Г-н Московски, спрете разграбването на Летище София".

Недоволството им е породено от решение за отдаване на чистенето на летището на външна фирма, което означава, че чистачките биха загубили работата си или пък в "най-добрия" случай - биха работили при нежелан от тях работодател срещу значително по-ниски заплати.

Случаят започва от подписан в навечерието на коледните празници договор от изпълнителния директор на "Летище София" Христо Щерьонов за отдаване на дейността по почистването на летището на външна фирма.

"Ние сме чистачките на летището, които почистваме от дълги години площите и на двата терминала", обяви за News.bg Евелина Петрова. Тя уточни, че преди две години са се изправили пред същия казус, но с помощта на тогавашния министър на транспорта Данаил Папазов поръчката е прекратена и на чистачките им е "дадена глътка въздух".

Според сегашния договор, за да започне тази фирма да почиства летището, трябва да преназначи 76 от общо 95-те чистачки и чистачи. По-точно те сами трябва да напуснат доброволно, като имат гаранцията, че ще бъдат назначени на работа в новата фирма. "До момента обаче няма нито един напуснал и ние си имаме помежду си договорката да не го правим", посочи Петрова.

Причината е, че новите условия на труд ще са по-различни, а именно - изпитателен срок на трудовия договор и много по-ниско възнаграждение. "Немаловажен е и фактът, че ние веднъж сме изгонили тази фирма и сега се притесняваме за тяхното отношение към нас", уточни протестиращата и обобщи исканията с - "Борбата ни е този договор да падне, ние да си останем да работим като служители на летище „София".

Чистачките са притеснени и от неофициалната информация, която се чува на летището, че са задействани мерки за масови уволнения до 20-ти март, защото никоя от тях не желае да премине към фирмата или пък да сключи споразумение.