Преминахме през тежка година. Това заяви доктор Гергана Николова, която бе сред отличените днес медици от държавния глава по случай Деня на здравето.

Няма човек, който е облякъл бялата престилка, да не заслужава признание в този ден, по думите й. Могат да се открият много легла, могат да се създадат и закупят много апаратури, но го няма човешкият фактор,усещаме недостига на медицински кадри, на лекари, сестри, на санитари, рехабилитатори, подчерта доктор Николова.

Всеки един човек е ценен в системата с труда, със саможертвата, с готовността, с всичко, което прави за болните, страдащите, за хората, които имат нужда от подкрепа, коментира още тя.

Най-ценният й урок в тежката година на пандемия е, че всички трябва да се подкрепяме. Трябва да бъдем един за всички, всички за един, убедена е Гергана Николова. Когато сме обединени, тогава можем да се справим с всичко, увери тя.

С почетния знак на държавния глава днес бяха наградени освен д-р Гергана Николова - семеен лекар с над 30-годишен опит, отличена през 2018 г. като Семеен лекар на годината от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, така и д-р Костадин Сотиров - един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари - Пловдив, и негов председател от 2017 г., активно работещ за електронизация в здравеопазването; д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз; д-р Румен Алексов - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил; доц. Диана Димитрова - директор на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, където се обучават акушерки; Благовеста Костова - една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация и представител на България в годишните срещи на Европейската акушерска асоциация; Галя Добрикова - акушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ "Канев" в Русе, активен участник в организацията на следдипломното обучение за акушерки.