Външните министри на България и на Турция са обсъдили проблема с главното мюфтийство у нас. Това е станало в Ню Йорк, където се провежда 65-тата среща на Общото събрание на ООН.

Това е проблем, който може да се разреши в рамките на дружеските отношения с България. От него не трябва да се правят кризи, е заявил Ахмет Давутоглу по време на разговорите си с  Николай Младенов.

Непременно ще се намери разрешение на проблема, е уверил турският външен министър, цитиран от БНР.

Припомняме, напрежението сред мюсюлманската общност у нас се породи след съдебното решение, възстановило Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет. Стигна се до там, че той дори нае охранителна фирма, с която блокира сградата на Главното мюфтийство в София и не допусна никого до там.

Преди това премиерът Борисов се срещна с Мустафа Хаджи, който в момента изпълнява длъжността  главен мюфтия и Недим Генджев. По време на срещата министър-председателят посочи, че държавата няма да се намеси в спора и ги призова към взаимни отстъпки.

Иначе, Давутоглу съобщи още, че в Ню Йорк се е провела балканска среща на върха. Според турския външен министър на Балканите вече е налице дух на ново разбирателство и манталитет, който Турция подкрепа напълно.