Да се преустанови глобата за е-винетки от 70 лева и последвалата такава в размер на 300 лв., ако първоначалната не бъде платена, в случай, че шофьорът е допуснал грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила до три символа или изпуснат такъв.

За това настоява омбудсманът Диана Ковачева, която внесе промени в Закона за пътищата (ЗП) и Закона за движение по пътищата (ЗДвП) в парламента.

Шофьори са санкционирани многократно за неволна грешка при изписване на регистрационния номер на МПС, а за това разбират случайно и често с голямо закъснение, посочва омбудсманът, като настоява при наличието на глоба към Агенция "Пътна инфраструктура", шофьорите да се уведомяват в рамките на три работни дни.

Щом законодателят предвижда санкция, той е длъжен да уведоми нарушителя и по този начин той да реагира своевременно, категорична е Диана Ковачева. Тя настоява при грешно подадени данни, шофьорите да имат възможност да подадат заявление за промяна, с което да се установи, че ППС с идентичен регистрационен номер като първоначално сгрешения няма.

Според омбудсманът не може да се налага административно наказание при допусната фактическа грешка, тъй като шофьорът няма вина. Диана Ковачева предлага да се определи 5-дневен срок, в който да се възстановяват недължимо платените суми за глоби при корекция на сгрешени винетки, като средствата да се връщат или по банкова сметка или на каса.

"Освобождаването от административнонаказателна отговорност следва да става автоматично, без да се налага лицето да предприема каквито и да било действия за това", подчертава проф. Ковачева.

Омбудсманът дава на КС задължението колата да има винетка, за да мине преглед

Омбудсманът дава на КС задължението колата да има винетка, за да мине преглед

Според Диана Ковачева разпоредбата противоречи на текст от Конституцията