"Човек трябва да умее да благодари на Бога във всичко онова, което му се случва. Да разтворим духовната книга в душата си и е добре да се огледаме във вътрешното си огледало", казва отец Стефан от църквата "Света Великомъченица Неделя" в пазарджишкото село Дебръщица пред БНР.

В землището на черквата има останки от други 11 храма и мястото се смята за свято. То пази свидетелски разкази за Божията милост, за вярата, изказаните молитви и невинаги сбъднатите желания. Местните хора познават отец Стефан като добрият разказвач, човекът в расо, който търси лек за всяка болка. Според свещеника, всички наши молби се чуват, но невинаги можем да ги хванем в ръка, защото често това, за което се молим, може и да не ни трябва.

"Знаете ли колко често се молим  за различните нужди на хората. Всеки според своите нужди, да, но нещата не се случват. Минава време, година, период време, нещата излизат наяве - защо на този човек, който толкова много просеше от Бога, не му се даде? Има причини.

Ние мислим с човещината си, с човешкия си разум, че това е хубавото за нас и богоугодното. Минава време и установяваме, че Бог е промислил, а той винаги промисля за нас най доброто, пък и ни изпитва - с търпение, смирение, във всички онези богоугодни черти, които трябва да притежава този, който се моли в Неговото име.

Отец Стефан е убеден, че делата ни са някъде добре записани, нашите думи, нашите чувства, нашите мисли, всичко това е информация,  за която ще отговаряме.

Свещеникът пожела Витлеемската звезда, която вече 2016 години изгрява на небосвода в духовния смисъл, никога да не бъде помрачена и затъмнена от житейските облаци, които ние самите си причиняваме и призова отново да застанем в храма и да измолим доброто за нас, а разумът да наделее.

Според отец Стефан чувството на хармония се възпитава, благодарността отвръща с блага. "Всяка болка е урок, а всеки научен урок - свобода", смята свещеникът.