ime na kartinkata

Журналистът Явор Дачков и писателят Александър Томов пред читателите на news.bg

ЕДИН ВЪПРОС - ДВА ОТГОВОРА
(Архивар) - Къде бяхте на 10 ноември 1989? Кога и къде за пръв път публично се изказахте против комунизма?

(Дачков) - Бях ученик във Враца. Беше пред камерата на един любител, който ни снимаше на митинг. Иначе съм говорил против комунизма и в училище, преди 1989, без да смятам това за героична постъпка. Учителите ми бяха либерални и никога не са ни създавали проблеми. Във всеки случай, разбира се, не бих могъл да мина за дисидент, това би било смешно.
(Томов) - На 10 ноември умирах от страх - това е истината. Нито знаех какво става, нито можех да си представя какво става. Всички бяхме свикнали със социализма, с ужаса, който всяваха репресивните органи.
Много добре си спомням, че тогава имаше един фотограф - Симон Варсано, който беше написал в един подлез "Долу Тодор Живков", бяха го простреляли.... Звучеше като фантaстика. Започнаха да се образуват някакви комитети, имаше някакво брожение. стоях в къщи и слушах радио Свободна Европа - предаването на Румяна Узунова, както повечето българи. Възхищавах се от Константин Тренчев, Николай Колев - Босия, Пaвел Манолов, който ми беше личен приятел. И чаках като всички нещо да се случи, макар че изобщо не вярвах социализмът да падне. Дори на първия митинг на опозицията, на който бях много еуфоричен cамият Фори Светулката не говореше за капитализъм, а говореше за перестройката и митингът завърши с неговия възглас "Бог да благослови преустрайството!" А това преустрайство, както е добре известно, беше за социализъм с човешко лице. Същият, заради който през 1968 в Чехословакия влязоха съветските танкове.
Трябваше да мине цяла година, за да започна да говоря и да пиша срещу комунизма и да повярвам, че с него e свършено.
Трябва да кажа, че през 1991, когато стана пуча в Москва, не се уплаших.
Въпросът с нашите дисиденти преди 10 ноември е много сложен и много тежък. Най-многото, което можеха да направят известни наши "дисиденти", беше до обяд да дисидентстват, а следобяд да отскочат до ЦК, за да видят каква е ситуацията и да издействат на някой друг приятел апартамент, да речем. Тъкмо поради тази причина, при нас и самият преход беше много абстрактен. Нямаше го това мощно ядро дисиденти, което да постави нещата на мястото им и да ги направи в чистия им вид. Изведнъж станаха дисиденти хора, кандидатствали по 3-4 пъти в БКП. Самата БКП, преименувала се в БСП, по един негласен начин започна да подава кадри към СДС, към кръглата маса. Много по-късно нещата се разделиха ярко на комунисти и антикомунисти, но аз лично и досега не мога да кажа кой е бил комунист и кой - антикомунист.
Тези, които бяха дисиденти около 10 ноември, последните месеци преди 10-ноември всъщност започнаха да говорят открито. Нямаме традиция в дисидентството, за разлика от големите традиции на руснаци, поляци, чехи и унгарци. Има у нас една половинчатост, за която много малко се говори: крачка напред, две назад, хем вълкът сит, хем агнето цяло. Много е странна тази психология, но тя съществува.
Ще ви дам един пример какво продължение има руското дисидентсво в момента. Малко е комично, но е показателно. В момента руснаците имат един писател, който се казва Едуард Лимонов. Пред 80-те години Лимонов, заедно с Йосиф Бродски заминават на Запад, където Лимонов става много известен с 2-3 книги. Непосредствено сред рухването на социализма в Съветския съюз, се завръща в Русия, отвращава се от руските олигарси и създава по подобие на Хитлер днешната Руска национал-болшевишка партия, която има една цел: връщане на социализма в Русия със започване на подривни действия на цялата територия на страната.
Какво да кажем за това? Наскоро излежа 4-годишна присъда в затвора и отново е начело на партията си. Тоест, той е дисидент №1 на СССР и дисидент №1 на Русия в момента. Та това се вика традиция. Трябва да ви кажа, че е много талантлив писател.

(Boris Shishkov) - Ne beshe li veche kusno na 10ti noemvri da se spre chengedjiiskoto mafiosizirane na Bulgaria?

(Дачков) - Мисля, че сте прав, 10 ноември е бил подготвен доста преди тази дата от хората, които транформираха политическата власт в икономическа. Без изключение те са кадри на ДС.
(Томов) - Според мен не беше късно да спре мафиотизирането у нас. Напротив, 10 ноември би трябвало да отвори широко вратите за демократизирането на страната. Според мен обаче, нещата не станаха така, както трябваше да станат, и животът, който живеем в момента е следствие на това.

(expert) - g-n tomov ne smjatate li,4e vsi4ko koeto se slu4i ot 89 godina do momenta e logi4no i prosto trjabva6e da go prejiveem

(Дачков) - Кратък отговор да. Дано обаче го осмислим като изпитание.
(Томов) - Не считам, че е логично това, което се случи от 1989 година насам. Hапротив мисля, че е изцяло алогично. Да започнем отначало. Имаме една перестройка в Съветския съюз, която трябваше да даде тласък на свободното волеизлияние на народа, да даде простор на неговите възможности и таланти. Никой обаче не предвиждаше, че определени структури правят тази перестройка в името на личното си облагодетелстване и че ще я изкористят още в началото. Най-важният въпрос за мен е с каквa цел беше направена наистина тази перестройка от Горбачов и неговото обкръжение. Имало ли е двойно дъно, бил ли е налице т. нар. двойнствен морал - да се говори едно, а да се прави друго.
Доколкото ми е известно, резиденцията на Михаил Сергеевич на остров Фарос е била една от най-луксозните за онова време, не само в Европа, но и в света. За това ли е се борил Горбачов? За един истински капитализъм - за капитализъм от европейски тип или за лукса в резиденцията Фарос. Не е случайно, че тази перестройка се изроди в грабеж именно в Съветския съюз. Защо не се изроди да речем в Чехословатия, в Унгария, в Полша? Mакар че, фактически перестройката отвори тези страни към Запада. Защо се изроди у нас, в Съветския съюз?
Отговорът е, че при двойнствения морал хората в сянка просто надделяха. Някои ги наричат структури на КГБ, на ДС, ченгета, външно-търговски дружества у нас. Според мен от тях започна тази алогичност. Ние някак много абстрактно разглеждаме тези понятия добро и зло. А те са много конкретни. Отваря ти се възможност да забогатееш, да грабиш безнаказано от държавното - грабиш, ставаш богат. Зъл ли е този човек? Eто въпроса, който възниква. Праща си децата в чужбина, живее в абсолютен лукс, има лични бодигардове, създава работни места. Зъл или добър? Някои казват: Тарикат - могъл да граби, грабил. Тоест, влезе в действие прастарият принцип: личният егоизъм, който много често е съчетан с талант и с кадърност. Т.е. нещата никога не са челно-бели. Логично или алогично е това?
Ема един-единствен механизъм, който е измислен от човечеството и това е механизмът на наказанието. Липсва ли този механизъм, всичко отива по дяволите. У нас например, аз твърдя, че този механизъм е опорочен. и затова нещата не вървят. От гледна точка на народопсихологията на бългapина, не е изключено това да е логично. Аз бях шеф преди време, не съм взел 1 стотинка от никъде, и трябва да ви кажа, че с 80% от хората, с които съм се срещал и които на пръв поглед са свестни и добри, са ме питали: "Е как така? Нищо ли не взе?" Това възклицание и този въпрос предполагат, че те ще вземат. Няма друга логика, това е логиката.
Не може в едно страна, каквато е да речем Словения, най-малката бълканска страна, средната заплата да е 1200 долара, а у нас - 120. С какво ни превъхождат словенците? С католическия си морал и с точната си организация. Няма друг отговор. Разбира се, тук възниква въпросът дали католическият морал превъзхожда православния. Според мен тук става въпрос за прагматичния католицизъм и мистичното православие. Първото е много точно и конкретно, второто е абстрактно. Нашата абстрактност е изключително дълбока и е за много малко избраници, за разлика от католицизма, който е много по-конкретен.

(ivan4o) - Jelaete li g-n Ivan Kostov da se zavurne na precedatelskia post w SDS?

(Дачков) - Да, мисля, че това е политикът с най-много способности и политикът, който умее да формира политически каузи и да събира хора след себе си. Яростната реакция от страна на хора като Бор и Димитър след неговото интервю за БИТиВи показа, че това е единственият политик в дясно, от когото се страхуват всички виновници за споменатия преход. Освен това аз съм разговарял с много структури на СДС в страната, които си искат Костов. Глупаво е да си затварим очите за това желание.
(Томов) - Би могъл, ако има куража и доблестта да каже истината за себе си и обкръжението си докрай. Ще стане герой, и то национален. Близко е до ума, но е много трудно да бъде направено. В скоби, един приятел ми каза, че големият шанс на Костов е да създаде движение, по подобие на НДСВ. Не е изключена да има някаква логика в това.

(expert) - vapros kam g-n dachkov - kakvi sa poukite za demokrati4nite sili ot izminalite 14 godini

(Дачков) - Този въпрос предполага дълъг отговор, но аз ще си позваля само няколко неща. Първата поука е, че 14 години са твърде малък период от време, за да се изгради една солидна дясна демократична партия в България. Освен с комунистите, СДС трябваше да се справи и с манталитета на българите, без да е чужд на този манталитет. Най-големите предателства бяха извършени именно от лидерите на СДС. Все пак, да не забравяме, че голяма част от хората на трибуната на онзи незабравим митинг на Орлов мост през юни 1990 бяха обвързани с бившите тайни служби. Другата голяма поука е, че явно се провалихме в опита си сами да изградим едно справедливо и демократично общество и ще се надяваме това да свършат НАТО и ЕС, като своего рода колонизатори. Употребявам тази дума без ни най-малки притеснения, смятам, че това е добро.
(Томов) - Според мен е много тъжно всичко, което стана в България за тези 14 години. Вместо да тръгнем към Европа, заедно с Чехословакия, Полша и Унгария, ние просто се оплетохме в този преход и от първи, заедно с Румъния, отидохме на последно място. А сега има и опасност, както се говори, да бъдем прехвърлени и в друга група, ако не изпълним всички условия на ЕС. Поуките за тежки, ние някак не можахме да се организираме най-напред като народ, като държавност, като политика, разслоението беше много силно, много дълбоко и вместо да ни води напред, ни повлече назад.
Ужасно неприятно е за всички нас, но мизерията, в която живее по-голямата част от българския народ ни кара да казваме истината. Поуките са не само в икономически план. Поуките са в морален план. Колкото и да е демодирано, понятието морал напоследък, според мен той е в основата на всичко. Достатъчно е от трима-четирима бизнесмени един да е непочтен и без морал, да речем, или излъже, и всичко рухва. Представете си подобна ситуация в държавен мащаб. Част от кадърните дръпват нагоре, други искат на техен гръб да бъдат издърпани нагоре, трети ги крадат, на четвърти не им пука за нищо и хаосът е готов.
Много сe говори за това, че този хаос е създаден умишлено от някои хора, за да процъфтяват мафиотските структури. Трябва обаче добре да се знае, че мафиотска структура без рамо на политика и на политици много трудно вирее. Така че ние трябва да си зададем най-точния въпрос - има ли срастване между държавност и мафиотски структури. Не се ли справим с това, все едно, че с нищо не сме се справили.

(Genko Geshev) - Pozdravi na dvamat i edin vapros. Koi idei ili koia politicheska platforma biha mogli da nakarat nas-zhiveeshtite v USA bylgari da se vyrnem za da rabotim v Bylgaria sled kraha na vsichki iliuzii okolo SDS i Zaria. Ima mnogo bylgari na koito ne im e bezrazlichno badeshteto na Bylgaria i biha se vyrnali da pomagat s opita si, no v momenta ne vizhdat ideia koiato si struva.

(Дачков) - Господин Гешев, много добре ви разбирам и не бих ви съдил, ако не желаете да се върнете в България. Освен личната мотивация, друго не бих могъл да ви посоча.
(Томов) - Нещата са много прости - създадем ли държава с правила, ще се върнат. Не я ли създадем, все повече хора ще бягат оттук, за да попълнят техните редици. Правилата за нас българите се оказаха най-трудното нещо на този свят - блян.

(ivan4o) - Proval li bqha za SDS mestnite izbori?

(Дачков) - Според мен са провал, защото като реални гласове СДС получи най-малко от цялата си 14-годишна история. Освен това лидерът на партията се класира трети в надпреварата за кметски избори и успя да мобилизира едва половината от твърдото ядро на СДС в София. То е около 190 000 души, а Надежда Михайлова получи само 85 000 гласа. Ако това не е провал, не знам какво е.
(Томов) - Според мен не бяха провал. Aко говорим за 1996 - са абсолютен провал. Оттогава досега СДС загуби близо 2 млн. избиратели. Само че сега сме 2003. На фона на страховитата корупция, която пълзи от всякъде, СДС успя да удържи позициите си. Което означава, че много хора, в това число и аз, вярват в идеите на СДС. Това, че съм критикувал някои от лидерите на СДС, не значи, че съм aтaкувал идеието им. СДС има кауза, която има бъдеща, колкото и неприятно да е на някои.

(az) - vapros i kam dvamata: poziciata vi po povod spiraneto na televizia den - tozi akt politi4eski li e ili principen

(Дачков) - Един факт: Райчо Райков, председателят на СЕМ, беше сред репортерите на държавната телевизия, които търчаха след насила изгонените български турци на границата и правеше манипулативни интервюта, подпомагайки комунистическия режим. Днес той е последният човек, който може да говори за етническа толерантност. Колкото до телевиза Ден, мисля че това е глупаво решение от страна на СЕМ, а и в същото време крещящо несправедливо. Агент Димитър нарушава закона всяка неделя, позволява си расистки изказвания, както и обиди спрямо хора, които не са в студиото, но никой не го наказва.
(Томов) - Според мен решението за спиране на телевизия Ден е крайно. Има си начини една телевизия да бъде предупредена, санкционирана, но не и спряна. Ако имаше обществен дебат - би било по-хубаво всеки да си каже мнението, но общественият дебат у нас винаги е крайно противоположен и много рядко се стига до единодушно решение. Спирането на телевизията излезе като политическа поръчка. Хората не са наясно за какво точно се спира. Ако има нарушение на закона защо няма първо санкция глоба. Как така изведнъж се прилага крайна мярка. Беше приложена внезапно, обществото не беше подготвено и последва тази крайна реакция. Това е грешка на СЕМ, според мен. Най-доволен би трябвало да бъде Ник Щайн - изведнъж го направиха безкрайно популярен.

ПЕРСОНАЛНИ ВЪПРОСИ
(seyithacioglu) - az sim samo edin ot hiladite koito lejaha v zatvorite po t.nar. vizroditelen proches.osiden bax po 6-7 chlena po gl.1 ot nak. kodex za uj prestiplenia protiv B-ya.1993 godina Prezidenta P.Styanov nay ofichialno ni se izvini i kaza che sme jertva na polit. konyuktura.Baha jestoki dni.dnes nikoy v B-ya ne poema otgovornosta za tozi proches.Ne mojem da poluchime nikakvo obezshtetenie za tezi godini V turcia somo edno semeystvo deto e internirano poluchava po 50000 evro s reshenie na evropeyskiya sid xa chov. prava.Trabva li bB-ya da ni plati obez.... ili ne?

(Дачков) - Мисля, че този въпрос на първо място трябва да се отправи към Ахмед Доган, който е вашето политическо представителство. Лично мен ме изумява фактът, че един доносник на Държавна сигурнос, точно в периода на т. нар. възродителен процес, е лидер на партията на българските турци. В свои предавания винаги съм търсил истината за този процес, но за съжаление, хората, които бяха потърпевши от него, вече 13-та година гласуват упорито за хората, които ги предадоха. Ахмед Догат е в управлението повече от 4 години (като управляваща партия, включвам и управлението на Любен Беров), но нищо не направи по този въпрос. На мен не ми остава нищо друго, освен да съчувствам на болката ви.

(Stela) - може ли да има втори 10 ноември?

(Томов) - Не е изключено да има втори 10 ноември. И той може да бъде предизвикан от прокуратурата. Българският народ е зажаднял за истина, иска да разбере кой го е ограбил, ограбил ли го е наистина и как го е ограбил. Който му даде доказателствата, сигурно ще предизвика бурни възторзи у този ограбен вече народ. Лошото е, че това все повече напомня за утопия.

(Каприел Каприелов Каоприелков) - Какво знаеш ти бе Яворчо за 10 ноември 1989 г., т. е. почти 14 години назад, та ти тогава си ходил още прав под масата, хаха?

(Дачков) - Зная, защото тогава бях на 18 и имам много свежа памет за примитивността на социалистическата организация на живота. Помня много добре бездарието на този живот, неговата сивота, безперспективност и окаян бит. Без да се впускам в подробности за големите теми - като свободата на изявата, сериозни и духовни културни постижения, ще ви припомня само една малка битова подробност: веднъж в годината на Нова година, българите се редяха на километрични опашки, за да си купят банани и мандарини. Това ми се струва достатъчно красноречив факт. Да не говорим за всички останали области на живота, в които, както се оказа, сме изостанали поне с 50 години от "лошия" капиталистически свят. Не понасям комунизма, освен всичко друго и по естетически причини. Той излъчваше грозота, плитък дух и окаяно ниво на социална култура. Освен това комунизмът беше истинско зло. Той изби милиони човешки същества в името на примитивната си псевдорелигиозна идея. Всъщност органически не понасям комунизма.

(Nora) - Г-н, Томов, уплашихте ли се отново от Костов?

(Томов) - Не виждам защо трябва да се уплаша от господин Костов. Като всеки човек той има и плюсове, и минуси. Освен това той не трябва да се демонизира в никакъв случай. Просто в това общество трябва за дадени хора да тече един нормален дебат, от който те би трябвало да имат някаква полза.

(Kiril Radev) - Gospodin Dachkov, zashto tvyrdite, che g-n Kostov e obarnal Bylgariq kam NATO i EU, Bylgariq taka ili inache shteshe da se nasochi natam, za da mogat chervenite pari da minavat lesno i bezprepqdstveno i v dvete posoki i da bydat opravdani pred obshtenostta. Tova taka ili inache shteshe da se sluchi, kakto mejdupvrochem se sluchi i v Rusiq.

(Дачков) - Господине, "така или иначе" в политиката няма. Фактът си е факт и конкретна заслуга за него има Иван Костов.

(Явор Бойчев) - Г-н Томов, 14 години след 10 ноември видяхме доста БГ правителства. Кое според Вас беше/е най-корумпирано?

(Томов) - Корупцията не може да се измерва само по правителства. Там е драмата. Само по себе си едно правителство не може да бъде изолирано. Ще бъде задушено от останалите, ако е така. Така че не може да се говори само за корумпирани правителства, а за степен на корупция, която при нас е много висока. Някои от БСП казват, че в цялата история на България най-корумпирано е било правителството на СДС. А хората от СДС казват, че най-корумпираното правителство беше това на БСП. Забележителното е, че само ченгетата не говорят за корупция. За тях ситуацията е нормална.

(liberal2004) - Господа, не мислите ли, че ако това, което се случва вече 14 години в България, е проект на Държавна сигурност, то той е пределно успешен? Ето, вие и двамата бяхте на високи позиции при авторитарния режим на Костов, а тъкмо тогава в обществото ни (и в медиите!) - имаше повече болшевизъм, отколкото през 80-те години на 20 в. Между другото, кой точно ви внуши, че сте интелектуалци? Назовете го, за да му препоръчам добър психиатър...

(Дачков) - Господине, тезата ви за авторитарния режим на Костов е просто глупава. Затова и няма какво да ви отговоря.

(ilko) - vijdate li stefan sofianski kato sledvashtia premier na bg

(Томов) - Да, ако действа правилно за обединението на дясното пространство. Софиянски може би е най-консенсусната фигура в това пространство - умее да преговаря и да намира изход от всяко положение. Между първия и втория тур на местните избори се очерта като абсолютен лидер. Това е мое мнение.

(Boryana) - vapros kam Yavor Dachkov: Kakvo mislite za kmetskite izbori i kak vijdate razvitieto na Bulgaria v blizkite godini?

(Дачков) - Мисля, че за първи път клиентелата много ясно се обедини, за да запази властта си. На едни места спечели синята клиентела, на други червената, на трети - други клиентели. Разбира се, има много малки изключения на свестни кметове, но се боя, че в общинските съвети на повечето места ще доминират личните интереси на българите, които участват в тях, под шапката на една или друга партия. Това ни е манталитетът, за съжаление. Ще цитирам един приятел, който е оптимист за бъдещото влизане на България в ЕС, но добавя, че това ще стане без капчица достойнство. Много съм скептичен относно възможността на нас, българите да изградим справедливо и демократично общество. Много е показателно това, което се случва с българските емигранти извън България. Както те не могат да изградят здрава общност помежду си там, така и ние не можем да го направим тук. Затова казвам, че това е въпрос на манталитет и култура.

(steave) - въпрос към Ал.Томов- Смятате ли че са живи " Новите варвари" и дали ще се самоунищожат.

(Томов) - Много точен въпрос. Армиите им постоянно растат. Cтава все по-мощна. Орди башибозуци с тъпани и чалга вървят нанякъде и помитат всичко. Ужасно ми е неприятно всичко това. Бедата е, че няма възрастова разлика. Може би това е някакъв нагон, който беше породен от отварянето на желязната завеса. Тъмна енергия, насочена дявол знае накъде. Допреди няколко години се стреляше през 5 дни, сега вече се стреляме и се убиваме през 5 минути. Ако това не е едно ново модерно варварство, здраве му кажи.
Модерните философи напоследък говорят за война на модерните аборигени - градските аборигени. При нас тя тече с пълна сила. Наскоро с един приятел си говорихме на шега и той ме питаше кой може да направи преврат. Аз мислих, мислих и му казах, че има едни хора, които могат да направят наистина преврат и това са мутрите - в тях са силата, оръжието и парите. Моят приятел се засмя и каза: "Значи можем да разчитаме на по-готините мутри". Такива едни шеги си правим понякога, какво друго ни остава?

(fancy) - G-n Dachkov, Kakvo mislite za skandala sus fondacia "Democracia"?

(Дачков) - Самият Чорни призна, че това е подготвен от него компромат. Не мисля, а и знам, че не Иван Костов си е сложил в джоба 200 000 долара, както се опитаха да ни внушат от в. Труд. Мога да разбера действията на тогавашното ръководство на фондация "Демокрация", особено в контекста на липса на ясни правила за финансирането на българския политически живот. Също така мисля, че хората от фондацията не успяха да се защитят сполучливо. Според мен беше достатъчно да кажат: "Да, взехме тези пари, незнаейки, че са от Чорни, остава за негова сметка фактът, че ги е превел. Парите са изхарчени за полезни дейности, свързани с работата на фондацията."
В този казус обаче ме възмущава двойният стандарт. Фондацията на Ахмед Доган си построи луксозен палат в Бояна, корупцията в управлението на БСП почувствахме всички на гърба си през 1996, злоупотребите на царя и НДСВ са повече от очевидни, но никой не държи общественото внимание активно.

(Венцислав Василев 32г.) - 1. Колко книги има издадени писателят Ал.Томов.
2. Какви заглавия е издавал преди 1989 година.
3. Членувал ли е в БКП или в БЗНС до 1989 година.
4. След 1989 год. каква биография има - какво е писал, къде е членувал, на какво е бил председател, сменил ли е жилището си, има ли върнати имоти и земи - колко и какви?
5. Как лично той оценява последното си участие от 10.2003 в предаването Всяка Неделя на аген Димитър?
6. Често ли сменя мнението си и се кае за това?; Пепелта стига ли му, за да си я посипва на главата?
7. С какво мисли той е по-добър т.нар. социалистически строй по отношение на сегашната т.нар. демокрация?
8. Смята ли Държавна Сигурност с нейните бивши "членове" за действени още или това е само едно оправдание?
9. Може ли да изреди поименно хората застанали пред черквата "Ал.Невски" на първия митинг?
10. Смята ли, че протестите на "българските-турци" за връщане на имената бяха организирани от ДС с подкрепата на част от партийното ръководство (А.Луканов, П. Младенов) , които след това съзнателно ги манипулираха в протести срещу Т.Живков и режима му?
11. Смятате ли Вие лично, че Ж.Желев е получавал пари от групировки и по-точно от Илия Найденов Павлов?
12. Смятате ли, че трябва да има лидери - "будители" които да показват пътя на по-голямата част от народа или той сам ще се "води"?
13. Къде нареждате сега Р България между бившите социалистически страни ?
14. Какво мислите специално за "Задочни репортажи" на писателя Георги Марков? Прочетени и разбрани ли са те от по-голяма част от хората?
15. Смятате ли , че има казионни писатели и до ден днешен?

(Томов) - 1. Около 30.
2. "Елегия за птици", "Светата Анна", "Памет", "Мелница за ветровете" - проза, както и две стихосбирки: "Квартал Надежда" и "Луминисцентни балади".
3. Никога не съм членувал нито в БКП, нито в БЗНС. Имам алергия към партиите.
4. На 9 ноември 1989 излезе трилогията ми "Корупция". Следващи по-важни трилогии - Новобогаташи, Арсения, Четвъртата власт, Пурпур, Византийския лабиринт и Импеpатрица Теофано, и други. От 1997 до 2001 година съм председател на НСРТ. Не съм сменял жилището си, живея в "Дружба-2" и няма изгледи да се махна скоро оттам. Нямам върнати имоти и земи.
5. Участието ми беше слабо. Не очаквах такава остра агресия от страна на водещия, не успях да се центрирам.
6. Аз съм мислещ човек. Човек си личи не по това, което е, а по това, което се стреми да бъде. Откакто съм мислещ човек, съм се развивал и съм си сменял мнението, защото иначе трябва да съм олигофрен. Само твърдите комунисти не си сменят мнението. А напоследък и някои други. Стига ми пепелта.
7. Аз съм за демокрацията и цял живот ще остана демократ. Ще ви дам обаче само един пример, който често ползва народът: Пазя си една бележка от 80-те години, на която пише парно: 75 стотинки. Оттам нататък оставям коmентара за вас. Свободата е прекрасно нещо, но когато един човек рови в кофите за боклук и няма какво да яде, тогава за какво му е свободата?
8. Държавна сигурност действа абсолютно по друг начин вече. Става дума за много сериозно утвърдили се бизнесмени, на които никой вече не може да им каже "копче". Ако досиетата бяха отворени навреме, за да се посочи пак навреме кой кой е и да се забрани на някои хора да заемат висши длъжности. Да, досега бившият КаДесар е вече милионер, работодател и като му кажеш, че е такъв, той отговаря "Гледай си работата" или още по-лошо.
9. Мисля че да, мога да изредя някои хора: Желю Желев, Петко Симеонов, Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Петър Берон, Фори Светулката, Анжел Вагенщайн, Радой Ралин, Блага Димитрова, ако не се лъжа, Петър Гогов, който пя с китара, че идва часът на комунистите, Милан Дренчев...
10. Нищо не мога да кажа по въпроса дали има манипулация или няма за българските турци.
11. Не зная дали Желю Желев е получавал пари от Илия Павлов. Нищо не се е появявало и в печата.
12. Мисля, че трябва да има сериозно гражданско общество у нас, макар да мисля, че в момента няма такова, след като сме на този хал.
13. Малко преди Албания и Македания.
14.Страшно харесвах тези репортажи на Георги Марков, слушах ги по Свободна Европа, но мисля, че все още не са разбрани от огромна част от хората. Спомням си също, че когато по Свободна Европа чух за неговото убийство, бях абсолютно потресен. Не можех да повярвам, че е убит. За мен той е голям писател.
15. Много тежък въпрос. Първото, което смятам е, че ние имахме страхотни поети преди 10 ноември, като Александър Геров, Христо Фотев, Константин Павлов, да не говорим за големия Атанас Далчев, които напълно заслужаваха европейска и световна слава. Заслужават я и сега, но тоталитарният режим не ги лансираше както трябва. Имаха шанс да се самолансират, ако станеха дисиденти. Не се случи. Репресиите тогава бяха жестоки. Парадоксалното е, че далеч по-слаби от тях поети станаха дисиденти. В този смисъл ще цитирам Атанас Далчев: "Талантът е много по-често срещано явление от характера". Ние нямаме писатели с голям характер. и тъй като сме малка страна, навярно само с характер можехме да привлечем вниманието на световната общественост към литературата ни. Иначе, всички пишем. Навремето, по време на Възраждането, преди Ботев, един българин събрал стихове на българчета в Москва. И ги отнесъл да ги прочете великият руски критик Висарион Григориевич Белински. Той ги прочел, мислил, мислил, най-накрая се усмихнал и казал "Пишете мили българчета, след като не можете без това". На такива приличаме.

(К.Николова) - Кое предавене смятате, че не трябва да го има в ефира независимо от коя телевизия се предава то?

(Дачков) - Задължително трябва да се забранят врачките и всички, които злоупотребявят с човешката болка и нещастие.

(georgi) - zdraveit gospodin da4kov, iskam da znam v koia media rabotite v momenta?

(Дачков) - От 5 години правя авторски публицистични коментари за радио Дойче веле, които се излъчват всяка събота от 8.00 сутринта, всяка събота на обед от 12.00 часа водя предаване в Инфо радио, всеки четвъртък пиша колонка във вестник Сега, вестник Про и Анти, всеки петък - във в. Земеделско знаме, а всяка сряда - във в. Седем.

(Sir Magic) - G-n Dachkov, ne vi li beshe neudobno po "nezavisimata" nacionalna televizia po vremeto a Kostov da budete tolkova sin, i tolkova vulgaren?

(Дачков) - Не съм съгласен с определението вулгарен, никога не съм си позволявал да говоря за другите така, както те говорят за мен. Колкото до синьото, ще си позволя да ви припомня, че в "Гласове" много отчетливо се е говорило за корупцията в управлението още от 1999 година. Днес съм спокоен, защото всичко, което днес всички говорят за царя и неговото двежение, беше казано преди 2 години, навреме и преди парламентарните избори. Никой не може да ме упрекне в лъжа или манипулация.

(BG FAN) - Iskam da pitam Yavor Dachkov dali kato si otvori konservna kutia ot neq izkacha "DS" - t.e. Durjavna Sigurnost

(Дачков) - Разбирам въпроса ви, той може би е основателен, но и не разбирам, защо толкова упорито мнозина си затварят очите за ролята на Държавна сигурност. Или може би големите банкери след 1990, главните редактори на по-големите вестници, хора като Димитър и Бор, са попаднали случайно в публичния живот на България. Смятам, че е глупост да си затваряме очите за този факт.

(New) - Kakvo donese 10 noemvri na Bulgaria spored vas?

(Дачков) - Въпреки всичко, донесе свобода от един примитивен строй. При всички уговорки за този преход съм изключително щастлив, че живея живота си сега, а не преди 1989 година. Изпитвам истинско съчувствие към онези, които не го доживяха, а и към онези, за които тази дата дойде все пак твърде късно.

(Йордан Кунчев) - Защо не се върнаха парите от кредитните милионери, а пък нека не ги съдят после, само парите да им вземат? Кой и кога ще пита митничарите и циганите от гр. Левски как имат палати от мрамор и злато с килограми? Как ще задържим валутния борд, като в не сме имали положително външнотърговско салдо до със страните от ЦЕВТА, а какво остава за ЕС? А за сметка на това сте пуснем 100лв. банкнота, и пак сте вдигнат акциза на готивата / 20ст. бензини и 30 на газ /, пак шефа на НЕК ще се похвали със рекордна печалба на наш гръб, а заплатите няма кои да вдигне в частния сектор защото те се заработват а не се дават както в държавните и общински институции.

(Дачков) - Въпросите ви са чудесни, но и риторични. Но мисля, че вие знаете много добре отговора, както и повечето читатели. Аз ще си позволя само един кратък коментар. Освен всичко останало, смятам, че това, което се случва в България, е и плoд на някаква фундаментална некадърност. Aко бяхме направили реформата навреме и не се бяхме мотали в този протяжен преход, днес всички щяха да живеят по-добре. Дори и онези, които работеха срещу правилата да забогатеят, щяха да бъдат много по-богати, ако тези правила бяха въведени навреме.

(laik) - vapros kam dvamata gospoda - ima li vina i otgovornost intelektualecat v balgaria/pri cialata uslovnost na tova ponjatie/ za nezavidnoto polojenie, v koeto se namira stranata ni

(Дачков) - Много се развам, че слагате думата интелектуалец с условие. Аз мисля, че в България няма интелектуалци. Също така мисля, че отговорността на хората на духа е много голяма и то не защото не са участвали достатъчно активно в политическия и социалния живот, а защото не постигнаха сериозни духовни постижения - всеки във своята си област. Последното би изградило една здрава духовна среда, в която човек винаги може да потърси опора от злободневната разпра, наречена българска политика.

(Kosta) - Аз все още не рабирам какво се случи по време на прехода в БГ. Луканов, СДС, после правителството на Беров, гангстерите и сегашните им превъплащения, митичните червени пари, митологизираните бушони като Илия Павлов. Обхваща ме едно непреодолимо чувство на аутсайдерщина, защото съм достатъчно интелигентен да свържа някои събития, но не мога да си създам the big picture... В това отношение съм разочарован от журналистическото съсловие. През тези години не регистрирах появята на нито една солидна трибуна, от която да се "излъчва" мнение, което да даде храна за размисъл. Или като реплика към г-н Дачков, не се задържа достатъчно дълго. Господа, имате ли вие по-достъпна версия на отговор на моите "терзания"

(Дачков) - Достъпна версия едва ли е възможна. Има обаче няколко неоспорими факта, които трябва да държим в главата си: бившата БКП, днес БСП и ченгетата от Държавна сигурност ни завещаха 13 млрд. долара дълг. Те режисираха този преход, както казах по-долу, за да трансформират политическата власт в икономическа. Те създадоха групировките и примитивния мутраджийски модел на този преход. единственият човек, който им се опря, беше Иван Костов, със всичките уговорки, които могат да се направят за неговото управление. Фактът си е факт: Костов пренасочи орбитата на България от криминална Русия към ЕС и НАТО. Никой не може да оспори този факт. Това беше най-доброто, което се случи за последните 13 години и който се е възползвал от падането на визите, поне за малко е почувствал какво е да излезеш от това провинциално блато, разтерзано от селяндурски мутри и бивши комунисти. За съжаление, да се задържам някъде не зависи само от мен. Що се отнася до оценката ви за журналистите, я споделям напълно. За беда, ние не можахме да изградим смислен и сериозен, а и последователен разговор за всичко, което се случва в България. Нашата отговорност е точно толкова голяма, колкото и на политиците.

(Ана Комнина) - Г-н Дачков, много младои хора поддържат царя и го зашитатават - н акакво се дължи този резултат? Има скрити настроениа сред населението за монарьгия или военен режим? От къде идват тези настроения - това, според Вас, манипулация ли е?

(Дачков) - Не знам откъде имате информацията за многото млади хора. Bъв всеки случай изборните резултати показаха катастрофалното срутване на доверието в царя. Настроенията за монархия или военен режим са винаги манипулация. Никой нормален човек няма да позволи да му забранят да се разхожда свободно по улиците, да му влязат грубо в личния живот и да контролират кариерата му в името на някакъв имагинерен ред и сигурност. Всички, които говорят за военен режим не биха издържали и 2 дни при такъв. А и познавайки ситуацията в Българската армия, мисля, че няма капацитет за това. Ние сме такива, каквито сме. И по-скоро трябва смело да приемем този факт. Има правилник за движение по пътищата, но хиляди измират на година, защото масово той не се спазва. Какво предлагате: да забраним движението по улиците ли? Това е същото, като да въведем военен режим. Колкото за монархията, мисля че Симеон направи най-много щото тази идея да умре и у най-върлите монархисти.

(Антон Димов) - Здравейте господин Дачков, вие за мен сте един от качествените и креативни хора в България, на когото затвориха устата,за което много съжалявам не само заради това,че България загуби един от честните и ерудирани хора,но и защото вие заслужавате доста високо признание като човек.Но както знаем никой не е станал пророк в собствената си държава.
Аз съм студент в НБУ по политология и наскоро ми преподаваше Евгений Дайнов,когото много уважавам и обичам.На една от лекциите тои каза,че НДСВ се стреми да сложи техен човек на поста управител на БНБ,с цел започване наново да се печатат пари,което е забранено от Валутния борд.Последствието от това е нова инфлация.Днес теглих от един банкомат и в същото време в последно време забелязвам,че са пуснати в обръщение чисто нови банкноти от по 20лв.Вие имате ли някаква информация относно този факт,защото съм особено притеснен.Аз съм един от хората,които се върнаха от чужбина,защото смятам,че в момента България се нуждае от нас и ако предстои нова инфлация ще ми се загуби вярата в по-добро бъдеще което толкова много желая.Моля да ми отговорите и ви желая професионален успех и признание,тъй като вие го заслужавате.Благодаря ви предварително.

(Дачков) - Господин Димов, много ви благодаря за топлите думи, но за съжаление няма да мога да отговоря на въпроса ви, тъй като времето ни изтече. Благодаря и на всички останали, които зададоха въпроси чрез news.bg, като поднасям своите извинения на всички, на които не успях да отговоря. Надявам се, че ще имаме друга възможност за разговор. Благодаря и на news.bg. Бъдете здрави.