За втора поредна година се провежда благотворителната кампания: "Купи жива елхичка, помогни на дете", съобщиха от земеделското министерство.

Продажбата на живи елхички започва на 8 декември и ще продължи до навечерието на Коледните празници - 22 декември 2016 г., от 10:00 до 20:00 часа.

По пет лева от продажбата на всяка коледна елхичка ще бъдат дарени за лечението на петгодишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия.

В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 3 000 елхички. При по-голям интерес от страна на гражданите те ще осигурят и допълнителни дръвчета. Те ще се продават на 22 места в страната, които са публикувани на официалната интернет страница на земеделското министерство.

В София живи елхички ще може да намерите на две места - пред сградата на Министерство на земеделието и храните, на ъгъла на бул. "Хр. Ботев" и ул. "Дамян Груев" и в градинката при паметника на "Патриарх Евтимий".

В миналогодишната кампания министерството събра над 35 000 лева, като 15 000 лв. са от продажбата на коледни дръвчета, предоставени от горските предприятия.
Инициативата бе в подкрепа на Сдружение "Аутизъм Днес", което използва парите за специализирано обучение на над 400 души, работещи с деца с аутизъм и в момента прилагат световно признати терапевтични практики.

Инициативата се подкрепя от Димитър Туджаров (Шкумбата), двукратната ни сребърна олимпийска шампионка по борба Станка Златева, актрисата и джаз певица Милица Гладнишка, водещият Симеон Колев и актьорът Станимир Гъмов.

От ведомството припомнят съветите за отглеждане на коледно дръвче в домашни условия:

  1. Преди покупката на коледното дръвче, леко го повдигнете от съда, за да огледате корените му. Те трябва да изглеждат свежи, както и ствола, почвата да бъде влажна, а самите корени да са заели формата на саксията.
  1. При закупуването на живо коледно дръвче много е важно то да има здрави корени, с бала пръст по тях, с достатъчна големина. Например: За дърво високо 150 см балата с пръст е добре да е с диаметър около 50 см.
  1. Внимавайте за некачествени дървета с разбити бали и с начупени корени.
  1. Имайте предвид, че по-малкото дръвче по-лесно се адаптира към променените условия на отглеждане.
  1. Винаги купувайте от сигурни източници.

Хората, които искат да запазят дървото в добро състояние, трябва да спазват следните препоръки:

  1. След покупката на коледното дръвче, то трябва да бъде поставено на балкона.
  1. Поддържайте пръстта в контейнера постоянно влажна.
  1. В никакъв случай не наторявайте дръвчето, тъй като то е в състояние на покой.
  1. Внесете на топло елхичката в последния момент - в дните преди Коледа, така дръвчето ще има възможност да се климатизира.
  1. Коледното дръвче, трябва да бъде поставено възможно най-далеч от отоплителни уреди - климатик, радиатор, печка или камина.
  1. Не използвайте прекалено тежки украшения, както и лампички с голяма мощност, защото коледното дръвче се нагрява и се обезводняват листата.
  1. Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две - три седмици.
  1. Не изнасяйте коледното дръвче от топлото помещение директно на студа. Оставете го в хладно помещение за няколко дни, за да се аклиматизира. В случай, че нямате такова поставете го на по-заветно място в двора в по-топъл ден или при снеговалеж.
  1. Коледното дръвче трябва да се засади на открито преди започване на вегетационния сезон (месец март, началото на месец април).