Държавната агенция за закрила на детето иска регулация при използването на електрически тротинетки.

В свое с официално писмо до Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Агенцията настоява да се въведе конкретен регламент.

От ДАЗД подчертават, че електрическите скутери са екологични и не отделят вредни емисии. Тъй като обаче те все повече набират популярност, неизбежно се превръщат и в по-сериозно предизвикателство за безопасността на пътя.

Столичното ВМРО предлага правила за е-скутерите

Столичното ВМРО предлага правила за е-скутерите

Контрера иска да се въведе услуга за наем чрез мобилно приложение

По тази причина от Агенцията за закрила на детето изразяват притеснението си от зачестилите пътни инциденти, причинени от електрически тротинетки. Въпреки това обаче у нас все още няма ясни правила и отделна регулация за този тип превозви средства, посочват те.

От ДАЗД заявяват, че са готови да съдействат при разработване на регламент за ползването на е-скутерите с цел подобряване на пътната безопасност.

Освен това от Агенцията призовават всички, които използват този тип тротинетки да използват предпазни каски, наколенки и налакътници и да се движат по терени със съобразена скорост.

Германия регламентира използването на електрически тротинетки

Германия регламентира използването на електрически тротинетки

Електрическите тротинетки с максимална скорост от 20 километра в час могат да се използват от всички на възраст над 14 г.